Castricum was 1 van de eerste gemeenten in Noord-Holland met een gedifferentieerd tarief voor de verschillende afvalstromen: de afvalstoffenheffing. Een deel van deze heffing bestaat uit een vast bedrag. Dit vaste bedrag is voor het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en plastic, metaal en drankkartons (PMD-afval). Een deel is variabel: voor het restafval. Hoe minder restafval je aanbiedt, hoe minder je betaalt. 

Minder restafval, goed voor alle inwoners

Die afvaltarieven worden nu verder aangepast, vertelt fractievoorzitter Gerard Brinkman: "De verhouding tussen de variabele en vaste kosten was respectievelijk 85% en 15%. Dat kon wat GroenLinks betreft wel wat scherper. Wij dienden een voorstel in om dit te wijzigen, naar 75% en 25%. Dit voorstel haalde net een meerderheid in de gemeenteraad. Dit maakt het voor inwoners nog aantrekkelijker om hun restafval goed te scheiden. Als je minder restafval hebt, bespaar je op je variabele tarief."

"Uiteindelijk is dit goed voor alle inwoners van Castricum," vervolgt Gerard. "Vooral het laten verwerken van restafval kost de gemeente geld. Als we daarop kunnen besparen is dat gunstig voor de begroting. En allerbelangrijkste, hoe minder restafval, hoe beter voor het milieu."

Van 180 naar 100 naar 30 kg

Het afvalbeleid in Castricum levert resultaat op: eerder dit jaar bleek dat we de hoeveelheid afval hebben teruggebracht van ca 180 kg per bewoner per jaar naar ongeveer 100 kg per bewoner per jaar. Bijna een halvering dus, een groot compliment aan de Castricummers! Uiteindelijk moeten we het aantal kilo’s restafval terugdringen tot 30 kg per persoon per jaar. Nog een behoorlijke opgave dus, maar dit nieuwe gedifferentieerde tarief draagt daar weer een steentje aan bij.