Voorzitter, dames en heren.
Het grondstoffenbeleid van de gemeente Castricum is een groot succes. Binnen enkele jaren tijd hebben we de hoeveelheid restafval bijna gehalveerd en dat is een groot compliment waard aan de inwoners. En aan de raadsmeerderheid die in juni 2019 het grondstoffenplan vaststelde en in november 2020 koos voor de nieuwe gedifferentieerde afvalstoffenheffing.
Dat ging niet zonder slag of stoot. Want bij de vaststelling van het beleid waren er grote bezwaren. Castricum zou verworden tot "het Napels van Noord-Holland". Met bergen afval op straat, burgers die hun vuilniszakken in de bosjes zouden dumpen, buren die elkaar te lijf zouden gaan omdat afval in elkaars kliko’s gegooid zou worden.
Niets van dat alles, dames en heren, niets.
Ook de invoering van het variabele afvalstoffentarief, een belangrijke motor om te komen waar we nu staan, gaf veel discussie. Uitstellen, liefst aanpassen, nog een jaartje wachten. Gelukkig bleek een raadsmeerderheid door te willen zetten. En dat had resultaat! Want ondertussen zetten de inwoners van Castricum gemiddeld 100 kilo restafval per persoon per jaar aan straat.
Dat is goed voor het milieu, voor een circulaire economie, voor klimaatdoelstellingen. En het is goed voor onze portemonnee. Onze individuele portemonnee, want je kunt besparen op je afvalstoffenheffing. En collectief. Als we nog steeds rond de 180 kilo restafval per persoon per jaar hadden gehad, dan kunnen we een snelle rekensom maken:
36.000 inwoners x 80 kg restafval = bijna 3 miljoen kilo extra restafval...
Tegen een prijs van zo’n 140 euro verwerkingskosten per kilo, was de gemeente minstens 4 ton duurder uit geweest. Dat bedrag ligt zelfs nóg hoger omdat we geld ontvangen voor ons PMD-afval: het loont dus ook financieel om dat apart in te zamelen.
Al met al is het nieuwe afvalbeleid een groot succes. Nu op naar de 30 kilo restafval per persoon, per jaar: het einddoel. Hoe komen we daar?
De presentatie over de evaluatie van het afvalbeleid tijdens een eerdere commissievergadering vond ik bijzonder verhelderend. Met name de doelgerichte benadering sprak GroenLinks bijzonder aan. De allerbelangrijkste tabel voor mij in de presentatie vorige week betrof de sorteeranalyse: het taartdiagram op pagina 5.