"Als GroenLinks juichen we auto-deelinitiatieven van harte toe," zegt Gerard. "Veel mensen hebben een auto die het grootste deel van de tijd stilstaat voor de deur. Dit zorgt voor onnodige kosten en straten vol met geparkeerde auto's. Dat is zonde van de ruimte."

Tien privéauto's 'bespaard'

Binnen een jaar zijn er al veertig enthousiaste deelnemers aan SamenSlimRijden. Zij hebben hun eigen (tweede) auto verkocht of kozen ervoor om geen eigen auto te kopen. Daarmee zijn er al tien privéauto's 'bespaard'. In plaats daarvan zijn ondertussen vier elektrische deelauto's, verspreid door Castricum.

Als je meedoet aan autodelen, bespaar je veel kosten. Gerard heeft uitgerekend dat hij jaarlijks meer dan € 1.000 bespaart door de eigen auto de deur uit te doen. Bovendien rij je met SamenSlimRijden ook nog eens elektrisch, stukken beter voor het klimaat. Tijdens onze zeepkistsessie in oktober sprak Marjolein Zonjee over de elektrische deelauto’s van CALorie. Zij vertelde toen dat maar liefst 30% van de CO2-uitstoot in Castricum wordt veroorzaakt door mobiliteit!

Ook in Limmen?

En het is ook nog eens goed voor de openbare ruimte. Gerard: "Ik zei het laatst al in de raad, tijdens de behandeling van de conceptbegroting voor 2023: het is van de gekke dat we soms minder kunnen bouwen dan we zouden willen, met maar één reden: de meerderheid van de raad vindt het blijkbaar belangrijker dat mensen niet alleen hun eerste, maar ook hun tweede autootje voor de deur kunnen parkeren. Anno 2022 moeten we daar toch echt iets op gaan vinden en autodelen is zo'n oplossing. We roepen het college op om samen met CALorie te zoeken naar uitbreiding van dit initiatief." 

CALorie onderzoekt samen met OnzeAuto of er in meer buurten en dorpen animo is voor het delen van een auto. In Limmen zijn al enkele geïnteresseerden, dus is er de hoop dat daar binnenkort ook een auto staat. 

Een proefrit met Gerard

Wil je een keer een proefrit? Gerard neemt je graag mee. Stuur een e-mailtje naar gerardbrinkman@gmail.com als je interesse hebt.