“Het was een mooie middag! We zagen veel mensen die, ieder op hun eigen manier, helpen om Castricum groener en socialer te maken,” vertelt Sven Drillenburg Lelijveld, voorzitter van GroenLinks Castricum. “En ik vond het mooi om te zien hoe dat tot allerlei nieuwe ontmoetingen leidde.”

“Dat groen en sociaal een breed palet is, blijkt wel uit de verhalen die we hoorden: van een maandelijks klimaatalarm en een hospice in Limmen, tot opvang van vluchtelingen en hulp via de Voedselbank,” zegt Ankie Dil, bestuurslid PvdA Kennemerland Midden en coördinator PvdA Castricum. “De verhalen waren hartverwarmend, interessant en soms ook om stil van te worden.”

We delen graag de verhalen van de sprekers met je! Bij iedere spreker hebben we linkjes naar meer informatie opgenomen, zodat je je verder kunt verdiepen als je dat graag wilt.

Herenboeren: sociaal verbonden en natuurgedreven

Wolter van der Vlist trapte de zeepkistsessie af. Hij is voorzitter van Herenboeren Kennemerland, een initiatief van een groep inwoners uit Castricum, Akersloot, Limmen, Heemskerk en Uitgeest. Zij willen samen in de regio een Herenboerderij opzetten: een kleinschalig gemengd boerenbedrijf. Het wordt een plek waar ‘duurzaam, puur en eerlijk’ voedsel wordt geproduceerd, exclusief voor de leden. Wolter vertelde hoeveel enthousiasme het teweeg brengt, omdat de leden zo zelf iets kunnen doen om hun omgeving beter te maken. “Je kunt laten zien dat het anders kan en het zorgt ook nog eens voor sociale verbondenheid!”

Elektrische deelauto’s van CALorie

Daarna vertelde Marjolein Zonjee over de elektrische deelauto’s, een initiatief van energiecoöperatie CALorie. Er staan al 3 auto’s in Castricum, en een 4e ‘hangt in de lucht’ volgens Marjolein. Door een elektrische auto te delen met je buren draag je direct bij aan een duurzame en fijne woonomgeving, want maar liefst 30% van de CO2-uitstoot in Castricum wordt veroorzaakt door mobiliteit! “Ik hou helemaal niet van auto’s,” zei ze tot verrassing van de aanwezigen. “Maar ze helpen wel: soms kom je ergens niet zonder auto. Dan is een deelauto heel handig.”

Marjolein Zonjee op de zeepkistsessie in oktober 2022
Marjolein Zonjee bracht het dakbord 'Deel je mee?!' met zich mee naar de zeepkistsessie
Maria Spoor, ondersteund door Sven Drillenburg Lelijveld, op de zeepkistsessie in oktober 2022
Maria Spoor werd ondersteund door Sven Drillenburg Lelijveld toen de zeepkist niet zo stabiel bleek!

Cliënten bij de voedselbank: mensen zoals jij en ik

Maria Spoor, vrijwilliger bij de Voedselbank, liet weten dat er ook in onze welvarende gemeente mensen zijn de Voedselbank nodig hebben. Het gaat momenteel om zo’n 19 gezinnen, maar soms zijn het er meer. Toen iemand vroeg wat voor mensen gebruik moeten maken van de Voedselbank, antwoordde ze: “Mensen zoals jij en ik. Er zijn een paar statushouders*, en mensen die werken maar niet genoeg verdienen om daarvan rond te komen.” Ze vertelde ook dat mensen zich vaak schamen en daardoor niet de stap durven te zetten naar de Voedselbank.

* Statushouders zijn mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen omdat ze zijn gevlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking.

Opvang Oekraïense vluchteling

Edith Velema en haar man vangen sinds kort een Oekraïense vrouw op. Zij kwamen met deze vrouw in contact via Vera Fetisova, die vluchtelingen begeleidt bij het vinden van een passend gastgezin. “Het bevalt goed en het is heel fijn dat je iemand zo kan helpen. Je ziet Nederland ook ineens door andere ogen, en hoe ontzettend rijk we zijn.” Niet iedereen heeft de ruimte om iemand in huis te nemen, maar Edith vertelde dat je op allerlei andere manieren kunt helpen: “Met een fiets of andere spullen, of als taalcoach. Het is welkom.”

Edith Velema op de zeepkistsessie in oktober 2022
Edith Velema vertelt haar verhaal tijdens de zeepkistsessie.

Een hospice in onze gemeente

Hans Admiraal vertelde vervolgens dat er in de hele gemeente Castricum geen hospice te vinden is. Dus als inwoners ongeneeslijk ziek zijn en niet meer thuis kunnen wonen, moeten ze altijd naar een plek buiten onze gemeentegrenzen. Daarom is acht jaar geleden de Stichting Hospice Castricum opgericht, waar Hans penningmeester is. “We dachten dat  het als iets dat wij konden regelen: in 2015 is er een hospice in Castricum. De praktijk bleek weerbarstig!” Toch hielden de mensen van de stichting vol en het ziet er naar uit dat er een hospice gebouwd kan worden in Limmen.

Meer kunst in de openbare ruimte

Jacques Warmerdam stapte daarna op de zeepkist om te vertellen over “iets dat bijna bestaat”: de stichting Kunst in Castricum. Kunst in Castricum wil kunst in de openbare ruimte bevorderen. “Sommige kunstwerken zijn verstopt, die willen we zichtbaar maken," vertelt Jacques. "En we willen Castricum verrijken met nieuwe kunst, want sinds 2000 is er bijna geen enkel object bijgekomen in onze gemeente.” De stichting gaat een beeldplan maken, op zoek naar nieuwe plekken en nieuwe initiatieven, samen met bewoners en andere organisaties.

Edgar Nijman op de zeepkistsessie in oktober 2022

De cultuurcoach jaagt aan en verbindt

Edgar Nijman pakte het stokje over van Jacques: als cultuurcoach probeert hij kunst en cultuur zoveel mogelijk aan te jagen in de gemeente. Zo was hij betrokken bij het Smaakmakersfestival in het dorpshart. Ook organiseert hij netwerkbijeenkomsten waar kunstenaars, organisaties en geïnteresseerden elkaar kunnen leren kennen en mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken.

Geïnspireerd door Timmerdorp

Van kunst en cultuur naar het Timmerdorp: het kan tijdens een zeepkistsessie! Robin Bakker is al zes jaar vrijwilliger bij Timmerdorp Castricum (TiDoCa). “Mijn kinderen deden mee en ik was er zó door geïnspireerd dat ik graag wilde helpen. Tijdens TiDoCa zijn er 250 kinderen die de meest fantastische bouwwerken maken, met glijbanen en bruggen, en die al bouwend hun smartphones vergeten.” Ieder jaar zetten zo’n vijftig vrijwilligers zich in om van TiDoCa een succes te maken.

De Oeigoerse gemeenschap in Castricum

We werden allemaal stil van het verhaal van Sadik en geven er graag meer ruimte aan. Sadik was met zijn gezin één van de eerste Oeigoeren die, gevlucht uit Oost-Turkistan (ook bekend onder de Chinese naam Xinjiang), in Castricum kwam wonen. Ondertussen wonen er dertig Oeigoerse gezinnen in onze gemeente. Sadik vertelde hoe blij zij allemaal zijn dat ze hier kunnen wonen en hun plek hebben gevonden. Ze werken, bijvoorbeeld als acupuncturist, boekhouder of in de zorg. Hun kinderen gaan naar school of zijn zelfs al afgestudeerd en aan het werk, zoals zijn oudste zoon.

Sadik op de zeepkistsessie in oktober 2022
Sadik deelt zijn verhaal tijdens de zeepkistsessie.

Tegelijkertijd leven zij in angst, voor hun achtergebleven familieleden in Oost-Turkistan. Die zijn namelijk allesbehalve veilig. De regio wordt al zeventig jaar bezet door China, maar vooral de afgelopen zes jaar is de situatie enorm verslechterd. De Chinese overheid luistert de Oeigoerse bevolking af en heeft ondertussen al meer dan één miljoen Oeigoeren opgesloten in ‘heropvoedingskampen’, waar zij gehersenspoeld en gemarteld worden.

Sadik vertelt dat hij daarom al zes jaar geen contact heeft met zijn moeder: het is te gevaarlijk voor haar. Het is hartverscheurend om niet te weten hoe het met je familie gaat. Een van de luisteraars vroeg Sadik hoe hij hiermee om gaat. Hij vertelde dat hij actief is in de Nederlands Oost Turkistan Uyghurs vereniging: zij zetten zich in om de situatie in Oost-Turkistan bekend te maken. Om de Oeigoeren daar hier een stem te geven. Dit helpt. Zo was de Nederlandse regering bijvoorbeeld één van de eerste ter wereld die de genocide op de Oeigoeren erkende.

Wil je meer lezen over de situatie van de Oeigoeren in Oost Turkistan? Lees dan deze pagina op Amnesty.nl of kijk dit item uit Zondag met Lubach.

Marleen Heeman op de zeepkistsessie in oktober 2022

Duurzame SAKKIE’z en SOS voor het Klimaat

Na Sadik’s indrukwekkende verhaal stapte Marleen Heeman van Transitie Castricum op de zeepkist. Transitie Castricum bestaat uit een netwerk van Castricummers die de manier waarop ze wonen, eten, werken en leven meer duurzaam, sociaal en lokaal willen maken. Dat doen ze met simpele oplossingen, waarbij ieders kracht, inzet, wijsheid, creativiteit en ervaring welkom en gewenst is. Marleen vertelde onder andere over de SAKKIE’z die Transitie Castricum maakt, duurzame zakjes van hergebruikt textiel, én de landelijke actie SOS voor het Klimaat op Schiphol op 5 november.

Maandelijkse actie XR Castricum

Theo Versteegen, klimaatburgemeester van Castricum, was de laatste spreker. Hij riep op om deel te nemen aan de Die In van Extinction Rebellion (XR) Castricum. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur test de overheid het noodalarm door de sirenes te laten loeien. Dat moment grijpt XR aan om lokaal actie te voeren. Bij de start van het alarm vallen de deelnemers op de grond, want de noodsituatie is al hier. Op de hoogte blijven van de acties? Volg XR Castricum dan op Facebook.

 

“ Het waren uiteenlopende verhalen. Om stil van te worden, die stof tot nadenken geven en vooral ook om blij van te worden: want er zijn zóveel mensen die zich op allerlei manieren inzetten voor hun omgeving. Op naar de volgende sessie! ”
foto tijdens de zeepkistsessie in oktober 2022, mensen in gesprek aan de bar