In de zogenaamde Regionale Energiestrategie (RES) wordt per regio bekeken waar nieuwe windmolens kunnen komen en waar nieuwe zonnepanelen. Castricum doet mee binnen de regio Alkmaar en heeft een aantal van deze zogenaamde zoekgebieden aangewezen. Op die plekken zou jaarlijks 0,041 TWh aan duurzame stroom geproduceerd kunnen worden. Omgerekend gebruiken we in Castricum overigens 6 maal zoveel, namelijk 0,25 TWh!
Maar in plaats van een extra inspanning heeft Castricum het aantal zoekgebieden juist verkleind. De meerderheid van de gemeenteraad heeft een motie aangenomen om niet in de nabijheid van natuurgebieden te bouwen. Eigenlijk blijven er alleen nog zonnepanelen op daken in de bebouwde kom over. Die moeten natuurlijk volgelegd worden, maar het resultaat is veel te weinig. Het lijkt wel of college en de raadsmeerderheid zich nauwelijks realiseren hoe ingrijpend de klimaatverandering is. En hoe de natuur juist slachtoffer gaat worden als we te weinig doen.
De combinatie van zon, wind op land en wind op zee is een sterke troef van Nederland. In de donkere maanden waait het vaak wat harder, terwijl in de zomermaanden de zon meer schijnt. Ook wind op zee en wind op land vullen elkaar vaak goed aan. We hebben dus zowel wind op zee als wind op land nodig in combinatie met zonnepanelen, zowel op daken, maar ook langs wegen en spoorlijnen.
Er bestaan tal van overtrokken vooroordelen over de nieuwe energiebronnen. Windmolens zijn geen vogelhakselaars. Het aantal vogels dat door een wiek geraakt worden is een fractie van wat er door katten of verkeer wordt gedood. Dat windmolens geluid en slagschaduw veroorzaken is duidelijk, maar daarom staan ze op aanvaardbare afstanden van bebouwing. Ik sprak onlangs een inwoner van Castricum die met de trein naar het werk in Amsterdam reisde. Hij vond windmolens enorm lelijk, maar wist zich niet voor de geest te halen dat er bij Heemskerk al jaren een windmolen staat. Terwijl hij daar twee keer per dag langsrijdt! Of het uiteindelijk mogelijk zal blijken om in Castricum 1 of meer windmolens te bouwen, zal afhangen van veel factoren, zoals de afstand tot bebouwing en de natuurwaarde van een gebied. Maar laten we het op z'n minst onderzoeken.
Om in de komende jaren daadwerkelijk snelheid te brengen in de energietransitie, moeten we daadkrachtige bestuurders en raadsleden hebben die hun nek durven uitsteken. Elke maatregel zal bij iedereen misschien een beetje pijn doen. Maar uiteindelijk gaat te weinig doen ons nog veel meer pijn doen. We moeten daarom af van het not in my backyard principe en dat veranderen in het graag in mijn achtertuin principe. Meer zonnepanelen en windmolens; van Nimby naar Wimby.