“ Ik wil niet dat men later zegt dat wij de generatie waren die de kop in het zand stak. ”

Hannie is afgestudeerd als cultureel antropoloog, Ze heeft gewerkt in Zimbabwe en Albanië. Sinds 2002 woont ze in Castricum. Ze is werkzaam als kunstschilder. Vier jaar geleden werd zij fractievoorzitter van GroenLinks Castricum, met ingang van deze nieuwe raadsperiode concentreert ze zich weer volledig op het raadswerk.

Wat gaat er goed in Castricum?
We zijn een rijk dorp, dus echt hele grote problemen hebben de meeste mensen niet in Castricum. Het aantal vrijwilligers is groot, mensen zijn echt bereid om iets voor elkaar te doen, dat is natuurlijk mooi. We hebben een fantastisch verenigingsleven. Zowel met sport als met cultuur - hoewel er bij cultuur nog wel wat te verbeteren valt. We hebben fantastische scholen. We hebben hele goede voorzieningen.

Maar sommige dingen kunnen zeker beter. Wat er in ieder geval moet veranderen is dat we van het aardgas af moeten. In 2050 moeten we klimaatneutraal zijn, maar ik denk dat we in 2030 al een heel eind op weg moeten zijn. En dat is eigenlijk niet zo ver weg. En er moeten meer woningen voor mensen met lagere inkomens komen.

Wat is je portefeuille?
Ik ben een generalist. Maar ik voer samen met Aart het woord over het sociaal domein. WMO, jeugdzorg en de participatiewet. Ook integratie van vluchtelingen valt daar bijvoorbeeld onder. Duurzaamheid zit in mijn portefeuille.

Ik vind het heel erg jammer dat de gemeente niet bereid is om te kijken naar experimenten binnen de participatiewet. Om mensen met een uitkering wat meer ruimte te geven om zich te ontplooien. Zodat ze bijvoorbeeld hun eigen werk kunnen scheppen. Daar kan veel meer mee. Dat je bijvoorbeeld zegt dat je boven je uitkering een bepaald bedrag mag bijverdienen zonder dat dat meteen gekort wordt. Dat gebeurt in het land wel, maar in Castricum willen we daar niet aan.

Mensen met een uitkering worden ontzettend negatief benaderd. Er zijn allerlei straffen voor wat je allemaal verkeerd kan doen. Ik denk niet dat je mensen daarmee helpt. Het is alleen maar voor de bühne: 'Kijk eens, die profiteurs, die pakken we aan.” Maar je moet mensen juist stimuleren, zodat ze goed in hun vel zitten en iets kunnen bereiken in hun leven. Dat de schuldhulpverlening geprivatiseerd is een van de redenen dat de situatie voor sommigen zo'n probleem is.

Wat is favoriete plek in Castricum?
Ik kom heel graag in het bos. Kan ik meteen inspiratie opdoen voor mijn schilderijen.

Hoe komen we van het gas af?
Dat is een heel moeilijke vraag omdat hij heel technisch is. Dan moet je heel precies weten welke vormen we kunnen toepassen. Maar met zonnepanelen en windenergie alleen redden we het niet. Misschien moet er een warmtenet komen. Of we moeten mensen helpen om warmtepompen aan te schaffen als ze het zelf niet kunnen betalen. Dat is op dit moment de meest voor de hand liggende oplossing. Maar misschien ontstaan er nieuwe technologische oplossingen.

Een goede eerste stap is om alle huizen goed te isoleren. CALorie trekt daar ook al flink aan. Ik vind dat de gemeente daar ook wel wat meer aan zou kunnen doen. Die laat nu alles aan CALorie over. Ik denk dat we daar als gemeente ook best wat steviger op mogen inzetten.

Wat wil je nog kwijt?
We moeten kunst en cultuur een veel betere plek in het gemeentebeleid geven dan dat we nu doen. De gemeente heeft er geen geld voor over, sinds het begin van de financiële crisis in 2008 is het budget steeds verder uitgekleed. Dat kan wel weer opgetuigd worden. En ik vind het van de gekke dat Geesterduin slechts een cosmetische facelift kreeg, terwijl het ging om een oppervlak van 15.000 m2 schaarse grond binnen de bebouwde kom. Het is een gemiste kans dat daar geen duurzaam winkelcentrum van is gemaakt met 2 à 3 woonlagen erop.