Eerst wat achtergrond: het Supreme College is voortgekomen uit een samenwerking tussen het Bonhoeffer en het Jac. P. Thijsse College. 

Beide scholen liepen tegen problemen aan met een deel van de leerlingen: kinderen die vastlopen op een reguliere school en/of terecht komen op een lager niveau dan ze eigenlijk aankunnen. 

Dit zorgt voor veel kosten, bijvoorbeeld om deze leerlingen toch weer naar school te laten gaan, voor extra hulp en begeleiding, of om een startkwalificatie te laten behalen.

Andere aanpak helpt kinderen

Het Supreme College heeft een andere aanpak dan reguliere scholen. Zo krijgen de kinderen bijvoorbeeld in maximaal twee vakken per dag les. Deze lessen duren drie uur. Hierdoor kunnen de kinderen alle lesstof op school behandelen en hebben ze geen huiswerk. 

Deze vernieuwende aanpak zorgt ervoor dat de kinderen die op het reguliere onderwijs vastlopen, weer tot hun recht komen. Ze lopen veel minder risico op problemen zoals depressie of langdurige schooluitval. Op de langere termijn voorkomt het dat leerlingen zonder startkwalificatie uitstromen. 

Nog geen vaste huisvesting

De gemeente heeft het Supreme College geholpen door de Maranathakerk als tijdelijke huisvesting aan te bieden. Ze kunnen hier nog gebruik van maken tot en met het schooljaar 2024/2025. 

Het college heeft nu echter besloten om de ondersteuning van de school bij de huisvesting te stoppen. 

Maar een school kan natuurlijk niet zonder locatie. Als het Supreme College moet stoppen, komen de problemen waar deze vorm van onderwijs een oplossing voor bood, gewoon weer terug. Er zijn en blijven kinderen waarbij het reguliere onderwijs niet past. En het roept de vraag op waar je de kinderen geplaatst krijgt die nu gelukkig zijn op deze school.

Is het Supreme College een elitaire school? En andere vragen

De raadscommissie sprak onlangs met René Wellen, conrector bij het Jac. P. Thijsse College en mede-oprichter van het Supreme College. Hij gaf antwoord op onder andere de volgende vragen:

  1. Is het Supreme College een elitaire school?
    Nee, de school is voor alle leerlingen toegankelijk. Als je kijkt naar kansengelijkheid: wij hebben op dit moment 9 leerlingen die via een Internationale Schakelklas (ISK*) bij ons gekomen zijn: 5 uit Oekraïne, 4 uit andere landen. Dat zijn er in verhouding meer dan je op andere scholen ziet. En de ouderbijdrage is vergelijkbaar met die van het Jac. P. Thijsse en het Bonhoeffer, en zeer gering voor dit type onderwijs. 
    * Een Internationale Schakelklas (ISK, ook wel eerste opvangschool) is bestemd voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn komen wonen.
  2. Hoeveel leerlingen heeft de school naar verwachting in september 2024?
    We hebben op dit moment voldoende aanmeldingen om twee nieuwe brugklassen te starten. De prognose voor september 2024 is in overleg met SVOK naar boven bijgesteld naar 125 leerlingen. Voor de toekomst betekent twee klassen per jaarlaag dat de school ruim boven de 200 leerlingen uitkomt (het doel is tussen de 200 en 300 leerlingen). 
  3. Er wordt wel gezegd dat het rooster-technisch mogelijk zou kunnen zijn om de huidige locaties te benutten van het JPT, eventueel ook Bonhoeffer college. Zou dit inderdaad een optie kunnen zijn? 
    Dit is onmogelijk. Op de randen van de dag organiseren deze scholen extra begeleiding voor leerlingen, met name voor basisvaardigheden. Die lessen staan niet vast in het rooster, maar nemen wel de roosterplaatsen in. Hier kunnen dus geen andere lessen gepland worden. Ook uit het onderzoek kwam naar voren dat dit geen optie is.
  4. Er wordt gezegd dat deze school kosten zou kunnen besparen op jeugdzorg. Is dat hard te maken?
    Je kunt de vergelijking maken met projecten die er nu zijn om leerlingen weer naar school te krijgen of om thuiszitters te begeleiden. Dat is erg kostbaar. Zo heeft gemeente Hoorn het project Back on Track ingekocht. Hierin worden in 10 weken 9 thuiszittende jongeren weer op de rails gezet. De kosten zijn 50.000 euro per jaar. Ze doen dit project al 7 jaar, dus dat is 7 x 50.000 euro.
    Een vergelijkbaar bedrag betaalt Alkmaar voor het project Your Next Step: ook bijna 50.000 euro per jaar voor 11 jongeren. En in Heerhugowaard loopt een zelfde soort project: Gouden Kans. Allemaal enorme kosten om een paar jongeren weer ‘aan’ te krijgen.
    Het aantal thuiszitters dat ons onderwijsconcept heeft weten te voorkomen of terug in school heeft kunnen krijgen is nu 11% van alle leerlingen die op SC zitten. Daarnaast kan een aantal andere bijzondere leerlingen verder op onze school zonder extra zorgkosten. Denk bijvoorbeeld aan een onderpresteerder op havo of een kind uit de Internationale Schakelklas.
    Uit de evaluatie door een externe instantie is gebleken dat op het Supreme college helemaal niet gepest wordt. Dat vond de onderzoeker zeer uitzonderlijk en draagt bij aan het voorkomen van allerlei problemen die vaak tot kosten in de jeugdzorg leiden. 
  5. Wat hebben jullie minimaal nodig van de gemeente om het concept te kunnen behouden?
    Het gaat vooral om geld om de huur van een locatie te bekostigen. Net zoals dit geldt voor andere scholen zoals de basisscholen en andere VO-scholen. 
  6. Zijn er andere locaties denkbaar dan nieuwbouw op de Puikman of waar het bestuur mee in gesprek is?
    We zijn zeker verder aan het kijken wat nog mogelijk zou kunnen zijn, en voeren gesprekken hiertoe. Volgend jaar huren we twee lokalen bij Toonbeeld/Geesterhage. De vraag staat uit of zij vanaf september 2025 een groot deel van Supreme willen huisvesten voor enkele jaren. Daarmee wordt ook een probleem van Toonbeeld/Geesterhage opgelost en wordt de ruimte ook overdag gebruikt, terwijl die nu grotendeels leegstaat. 

Steun GroenLinks voor Supreme College

GroenLinks vindt dat het Supreme College echt wat toevoegt in onze gemeente. En daarom heeft Marieke Kooter namens de fractie onderstaand amendement ingediend. De strekking: blijf financiële steun bieden en kijk samen naar (betaalbare) mogelijkheden voor huisvesting op de langere termijn.

Helaas was er te weinig medestand in de raad en dus hebben we het amendement ingetrokken. Veel raadsleden gaven aan dat het met pijn in het hart is: ook zij zien de toegevoegde waarde van het Supreme College. Er moet echter ook veel geld naar het verduurzamen van de schoolgebouwen in onze gemeente. 

Op zoek naar oplossingen

Valentijn Brouwer, als wethouder andere verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen in onze gemeente, sprak af met de raad dat hij in gesprek blijft met het Supreme College. Zij onderzoeken alternatieve locaties, zoals je in de vragen en antwoorden hierboven al kon lezen. 

“Dus het is nog niet verloren,” vertelt Marieke. “Als er een goed plan komt, dan kunnen we dat via een motie naar voren brengen in de raad. Als het financieel iets beter te dragen is, dan komt dat er misschien wel door. We hebben als gemeente geholpen bij de start van deze nieuwe school, die ook echt van toegevoegde waarde blijkt. Dan is het zonde als we die steun later weer intrekken. Bovendien krijgen we de problemen waar het Supreme College een oplossing voor biedt, gewoon weer terug op ons bord.”

Inkijkje in het werk van een raadslid

Dit artikel geeft je hopelijk meer inzicht in de situatie rondom het Supreme College. En het geeft gelijk ook een inkijkje in het werk van een raadslid. Wil je ook eens meekijken bij een fractievergadering? Dat kan! Stuur daarvoor een berichtje naar Frits Puhl: f.a.puhl@ziggo.nl

        

Amendement: huisvesting Supreme College

Met betrekking tot het raadsvoorstel “Uitkomst onderzoek toekomstige huisvestiging Suprême College’

Overwegende dat:

  • Uit onderzoek is gebleken dat inhuizing van het SC in de huidige schoolgebouwen van het JPT of BC niet mogelijk is zonder zeer grote inbreuk te doen op de onderwijsorganisatie, de onderwijskwaliteit en het welbevinden van leerlingen en leerkrachten.
  • door het beschikbaar stellen van de Maranathakerk als tijdelijke huisvesting heeft de gemeente steun gegeven voor de ontwikkeling van het SC.
  • In het aangenomen amendement van GroenLinks en de VVD is uitgesproken dat SC zeker een toegevoegde waarde heeft in onze gemeente en het zonde zou zijn wanneer dit initiatief zou stranden vanwege bijvoorbeeld een tekort aan financiële middelen, ruimtegebrek, bestuurlijke complexiteit of anderszins.
  • De benodigde bijdrage voor een nieuw gebouw op de Puikman in de huidige financiële situatie moeilijk op te brengen is door de gemeente en op weinig steun zal kunnen rekenen.
  • Er buiten de resultaten van het onderzoek naar deze locatie ook andere mogelijkheden zijn die verder onderzocht zouden kunnen worden. 

Besluit:

Het voorgesteld besluit “om de financiële ondersteuning van zelfstandige huisvesting voor het Suprême College niet voort te zetten. Uitgezonderd de al eerder verlengde toestemming aan Suprême College om gebruik te maken van de Maranathakerk tot en met het schooljaar 2024/2025.”

als volgt te wijzigen:

  1. “Om de financiële ondersteuning van zelfstandige huisvesting voor het Suprême College voort te zetten conform de afspraak voor verlengde toestemming aan Suprême College om gebruik te maken van de Maranathakerk tot en met het schooljaar 2024/2025.”

En hieraan toe te voegen de volgende punten:

  1. Samen met het bestuur van Supreme College te kijken naar de mogelijkheden die er zijn voor huisvesting na die periode, waarbij uitgegaan zal moeten worden van de zeer beperkte financiële kaders. 
  2. Uiterlijk begin oktober met een nieuw voorstel naar de raad te komen voor huisvesting Supreme College. 

Indieners

  • Marieke Kooter, GroenLinks