“ Hoewel wij positief zijn over het woonproject op Berg & Bal, blijft onze uiteindelijke wens: volwaardige, blijvende woningen en een vaste eigen plek voor iedereen! ”
Marieke Kooter GroenLinks-raadslid

Voor het project moet nog een ruimtelijke procedure worden doorlopen. Er wordt daarbij uitgegaan van een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan, waarvoor instemming van de raad wordt gevraagd. Woningbouwvereniging Kennemer Wonen die de bouw gaat uitvoeren wil gebruik maken van de stimuleringsregeling van het Rijk voor flex- en transformatiewoningen. En zij vraagt een bijdrage van €175.000 aan de gemeente. De gemeente zou ook moeten bijspringen als de woningen al na 10 jaar worden afgeschreven.

Tekort sociale huurwoningen

In de commissievergadering over dit onderwerp stelde GroenLinks dat het tekort aan sociale huurwoningen voortkomt uit een jarenlange afname van dat type woningen: met maar liefst 200.000 in 10 jaar. De belangrijkste oorzaak is de verkoop van woningen.  Daarnaast werd er veel te weinig nieuwe sociale woningbouw gerealiseerd. In tegenstelling tot wat over het algemeen wordt aangenomen, is de reden van het tekort dus niet de komst van migranten, waaronder vluchtelingen.

GroenLinks positief over nieuwe flexwoningen

GroenLinks pleit daarom voor het bouwen van meer permanente sociale huurwoningen. Omdat de nood nu erg hoog is, is GroenLinks wel positief over de komst van de tijdelijke woningen op Berg & Bal. De flexwoningen worden nieuw gebouwd met hoge eisen aan isolatie, materialen e.d. Dit in tegenstelling tot de bestaande tijdelijke woonunits aan de Oosterzijweg in Limmen en de Puikman: deze zijn van zeer slechte kwaliteit en eigenlijk ongeschikt voor bewoning.  Bovendien stelt de woningbouwvereniging een zogenaamde communitymanager aan die geheel ten dienste zal staan van de bewoners.

GroenLinks verwacht overigens niet dat de flexwoningen al na 10 jaar afgeschreven hoeven te worden. Ze kunnen namelijk herplaatst worden en zeer waarschijnlijk wel 30 tot 40 jaar mee.

“Een vaste eigen plek voor iedereen”

GL-raadslid Marieke Kooter: “Hoewel wij positief zijn over het woonproject op Berg & Bal, blijft onze uiteindelijke wens: volwaardige, blijvende woningen en een vaste eigen plek voor iedereen!”

Het is gelukkig de bedoeling dat dezelfde locatie gebruikt gaat worden voor blijvende sociale woningen, waar dan ook de bewoners op termijn vast gehuisvest kunnen gaan worden.