De woon-nood is een groot regionaal en landelijk probleem waar veel mensen de dupe van zijn. Dat zijn ook vooral de mensen die geen rijke ouders hebben of hoge salarissen en die dus geen woning kunnen kopen. En de situatie wordt steeds slechter omdat de huizenprijzen sneller stijgen dan de lonen. Op zich is er veel woonruimte in onze gemeente. Maar in de woningen wonen nu gemiddeld minder mensen dan 10, 20 en 30 jaar geleden. Er zijn ooit heel veel eengezinswoningen gebouwd, terwijl er nu meer één- en tweepersoons huishoudens zijn dan gezinnen. Die scheefgroei heeft invloed op hoe mensen samen wonen en samen leven in de wijken en de kernen, op scholen, winkels en andere voorzieningen. Voor woningbouw wordt al snel gekeken naar de groene ruimte om het dorp. Maar daar los je de scheefgroei in het woningaanbod niet mee op. Daarmee los je ook de ‘woonverdunning’ en problemen van bewoners in de bestaande wijken niet op.
GroenLinks Castricum wil op zoek gaan naar de mogelijkheden om de problemen bij de kern aan te pakken. Er zijn mogelijkheden om de wijken voor huidige én nieuwe bewoners te verbeteren. Een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden: voor oudere bewoners en hun mantelzorgers die graag naast elkaar in de straat willen wonen, kan het splitsen van woningen onderzocht worden. Blokken van huurwoningen die gerenoveerd en verduurzaamd worden, kunnen dan meteen in kleinere woningen gesplitst worden, waarbij de kwaliteit van de woningen groter wordt. Loze buitenruimte met weinig kwaliteit kan gebruikt voor het bouwen van goede appartementen voor kleine huishoudens. In samenspraak met bewoners en omwonenden kan gekeken worden naar oplossingen waar iedereen bij wint. We zoeken koppelkansen tussen wonen en zorg, wonen en cultuur en welzijn, sport en onderwijs, enzovoort. Deze manier van kijken naar wonen vraagt om lef, geduld en vooral … een vergrootglas.
Met deze manier van werken blijkt er veel meer mogelijk dan je van te voren denkt. Dit is voor het hele land uitgewerkt in het rapport ‘Ruimte zat in de stad’ van KAW-architecten. Hun voorzichtige inschatting is voor Castricum dat het de komende 20 jaar mogelijk is om 400 tot 600 extra woningen binnen de bebouwde kom te realiseren. Vraag en aanbod sluiten dan ook beter op elkaar aan. De kwaliteit van wonen en leven wordt daarbij versterkt. De problemen worden in samenhang aangepakt. Dit gebeurt van begin tot eind samen met de bewoners. Daardoor neemt niet alleen de tevredenheid van de bewoners toe, maar ook het vertrouwen in de overheid. Tenslotte is het op de lange termijn ook financieel gunstiger voor de gemeente en de gemeenschap om de verschillende problemen in samenhang aan te pakken.
Nieuwsgierig geworden? Sluit dan aan bij de zoom-raadsinformatieavond op 18 mei a.s. Na een korte inleiding van GL-raadslid Gerard Brinkman houdt architect Reimar von Meding van KAW-architecten een presentatie. Dit deel van de vergadering duurt drie kwartier, van 21 tot 21.45 uur. De zoom-link voor de gehele avond vind je op Overzicht Gemeente Castricum (raadsinformatie.nl). Voor meer informatie over de avond: Frits Puhl: f.a.puhl@ziggo.nl.