“ Juist de burgers die nu in de knel komen, helpen we hiermee. ”
Gerard Brinkman

Na jaren praten ligt er eindelijk een plan voor woningbouw bij het winkelcentrum Geesterduin. En wat voor een plan! Toevoeging van winkeloppervlakte, 215 woningen en dan ook in categorieën waar we juist veel woningen nodig gaan hebben: sociale huur, sociale koop en middenappartementen.

Het zal u dan ook niet verbazen dat GroenLinks enthousiast is over dit plan.

meer woningen

In het coalitieakkoord van vorig jaar hebben we afgesproken dat het bouwen van woningen een belangrijke pijler is voor de komende vier jaar. Er moeten in rap tempo meer woningen bijkomen, Dat zal deels moeten gebeuren in de bestaande woningvoorraad, waarbij je grotere woningen splitst in kleinere eenheden. Ik denk dat daar in de toekomst een belangrijke groei van het aantal woningen in zal zitten. We hebben hier al eens het architectenbureau KAV voor op bezoek gehad.

Maar daarnaast zijn er nog inbreilokaties, die geschikt zijn; Kooiplein, de Maranathakerk en dus ook Geesterduin. Er ligt hier een groot winkeloppervlakte, alles in één bouwlaag en het geheel is voorzien van een grote parkeerplaats die het grootste deel van de tijd nauwelijks benut wordt. Ideaal dus voor de toevoeging van woningen.

inpassing in de buurt

In een ambitieus programma gaat de wethouder nu voor maar liefst 215 woningen. We hebben als GroenLinks al vaker gezegd dat we in Castricum de lucht in zullen moeten: daar zitten mogelijkheden om meer woningen te realiseren. Bij dit plan is er stedenbouwkundig goed gekeken naar de inpassing in de buurt. Daar waar er andere woningen in de directe omgeving staan, Zilverzand en Koraalzand bijvoorbeeld, is de hoogte beperkt. Er wordt zelfs een pleintje vrijgehouden in de bocht van de Geesterduinweg. Maar op die plekken waar dat kan, voorziet het plan in zeven lagen , waardoor een flink aantal mensen een nieuwe woning zal kunnen krijgen.

40% sociaal en 40% middenappartementen

De beoogde verdeling van de woningen staat ons bijzonder aan. Geheel conform de afspraken in het coalitieakkoord is 40% in de sociale categorie, 40% in de middencategorie en 20% in de vrije sector. Die verdeling zorgt ervoor dat in die categorieën gebouwd zal worden waar we het meeste aantal woningen nodig hebben. Juist de burgers die nu in de knel komen helpen we hiermee. Starters op de woningmarkt, mensen met een laag inkomen die aangewezen zijn op sociale huurwoningen.

Maar ook mensen die nu in een sociale huurwoning zitten en qua inkomen graag zouden willen doorstromen naar een wat groter appartement. Ook voor hen wordt gebouwd. De bouw van 215 woningen zorgt voor meer woningen en doorstroming.

voldoende parkeerruimte

Vaak wordt parkeren gezien als knelpunt bij het bouwen van nieuwe woningen. GroenLinks heeft al vaker gesteld dat we uit moeten gaan van een zo groot mogelijk aantal nieuwe woningen. En niet van de relatief onbelangrijke vraag waar de nieuwe bewoners hun auto moeten parkeren. Leg je prioriteit waar het knelpunt zit. En in dit geval is er geen knelpunt: in de omgeving is voldoende parkeergelegenheid en met de planning komt daar zelfs nog veel meer bij.

overdekte fietsenstalling

De stelling dat mensen nu eenmaal met de auto boodschappen doen zal ongetwijfeld gelden voor een kleine groep die echt op de auto is aangewezen, ouderen die slecht ter been zijn bijvoorbeeld. Maar ik zie in de praktijk grote groepen mensen juist op de fiets komen. Gelukkig dat voor deze groep voldoende aandacht komt. Met overdekte fietsenstalling en voldoende fietsenstallingen zeg je tegen winkelend publiek dat ze met de fiets meer dan welkom zijn.

Ook het autodelen kan een belangrijke rol spelen. We zien zowel bij het huidige  initiatief van CALorie grote belangstelling. Vaak wordt hier nog wat lacherig over gedaan, dat hoort blijkbaar bij de beginfase van iets nieuws.

zorg voor meer groen

Punt van zorg is het groen. Efficiënter benutten van het parkeerterrein is natuurlijk prima, maar kan leiden tot vermindering van dat groen. Ik pleit er daarom sterk voor om ook op grote parkeerterreinen meer bomen te planten. Dat kan ook prima. Op de scheiding van vier aan elkaar grenzende parkeervakken kunnen bomen komen met een boomspiegel van circa 1 m2. Die bomen zullen geen grote paardenkastanjes worden, maar ook een parkeerterrein met meidoorn is al een enorme verbetering ten opzichte van een kaal parkeerterrein. Ook op het dak van het huidige winkelcentrum is vergroening mogelijk en we zijn blij dat dat in de plannen mee wordt genomen. 

zonnepanelen op het dak

Tenslotte zijn we verheugd dat het dak van het winkelcentrum beter gebruikt zal worden voor het plaatsen van zonnepanelen. Laten we ook niet vergeten dat zonnepanelen en bijvoorbeeld vergroening door sedumdaken hand in hand kunnen gaan. De koelte van het sedumdak zorgt voor hogere efficiency van het zonnepaneel

uitvoerige participatie

Al met al is GroenLinks zeer tevreden over dit project. Er is uitvoerige participatie geweest. De reactie vanuit de buurtvereniging dat ze zich niet serieus genomen voelen, heeft ons dan ook enigszins verbaasd. Er is met ze gesproken, leden hebben op de diverse avonden hun zegje gedaan en daar is ook rekening mee gehouden. Naar aanleiding van de participatie zijn de plannen aangepast. Dat je dan niet op alle punten gelijk krijgt, betekent niet dat de participatie is mislukt. Dat betekent dat een college het plan uiteindelijk naar de raad brengt,  alles afweegt en een afgewogen plan voorstelt.

Het is goed dat er dan ook wordt ingesproken, zodat we als raad op de hoogte zijn van de mening van diverse betrokkenen. Maar uiteindelijk moeten wij een afweging maken tussen de belangen van huidige omwonenden en toekomstige bewoners. Met dit plan heeft de wethouder een midden gevonden en tegelijkertijd grote ambitie gehouden. Daarvoor valt hij te prijzen en wij steunen dit plan dan ook van harte.