Al heel lang wordt er gesproken over nieuwbouw van de Cuneraschool in Bakkum. De huidige gebouwen aan de Vondelstraat zijn verouderd en er moet iets gebeuren. Het schoolbestuur van Tabijn wil het liefst een mooi en modern gebouw  met alle voorzieningen erin. Het gaat dan om een zogenaamd Integraal Kindcentrum, waar kinderen tussen 0 en 13 jaar worden opgevangen en onderwijs krijgen.

Helaas is vooral de zoektocht naar de geschikte locatie een heet hangijzer. Omdat er twijfel is of het nieuwe IKC wel past aan de Vondelstraat, wordt er al jaren gezocht naar een alternatieve plek. Tegenover de tennisvelden bij de Vinkenbaan, de Duinrandschool aan de Winklerlaan of wellicht op het terrein van Dijk en Duin? Al veel varianten passeerden de revue.

De afgelopen maanden hebben ouders zich verenigd in de Actiegroep Ouders voor Cunera. Zij spraken in tijdens raadsvergaderingen, startten een petitie en stuurden een brief naar de gemeenteraad. Hun oproep? "Als ouders vragen wij u niet te blijven debatteren, maar met elkaar tot een oplossing te komen." 

Verdeeldheid in de raad

Er was in eerste instantie nog steeds weinig beweging. De Gemeenteraad lijkt te zijn verdeeld in drie groepen. Lokaal Vitaal en de VVD willen het liefst bouwen aan de Winklerlaan. Maar omdat er dan een nieuwe toegangsweg moet worden aangelegd en veel bomen gekapt moeten worden, stuit dat op verzet: er is geen meerderheid voor te krijgen.

Die meerderheid is er ook niet voor de locatie Vondelstraat. GroenLinks is daar sterk voor, maar andere partijen vragen zich af of het wel past. Voor hen zou de bestaande situatie nog het beste zijn, namelijk een hoofdgebouw aan de Vondelstraat en een kleiner bijgebouw aan de Winklerlaan. Nadeel daarvan is dat er dan twee gebouwen vernieuwd moeten worden, een dure oplossing dus.

Past het op de Vondelstraat?

De grote vraag is dus of een nieuw IKC nu wel of niet past op de Vondelstraat. De diverse rapporten en berekeningen spreken elkaar tegen. Zo rekent een rapport van circa 2 jaar geleden nog met 800 m2 voor het parkeren van de fietsen, terwijl een nieuw rapport rekent met 400 m2.

Wat is het nu het juiste getal? Dit soort aannames bepalen het antwoord op die cruciale vraag of het wel of niet past.

Initiatief van GroenLinks

Op initiatief van GroenLinks heeft de raad afgelopen donderdag een motie aangenomen om een goede berekening te maken en vooral eentje die gebaseerd is op bestaande normen.  Het college moet die berekening in oktober opleveren.

Er gelden een aantal voorwaarden. Zo wil de raad dat er een gebouw van twee verdiepingen komt. Op die manier gaan we zuinig om met de schaarse ruimte en blijft er voldoende ruimte over voor groen en spelen. En er moet een gymzaal bij het schoolgebouw komen.

Een forse stap naar voren

Met het aannemen van de motie is een forse stap naar voren gezet. De discussie is teruggebracht tot een technische berekening of een volwaardig IKC nu wel of niet past op de Vondelstraat. 

De voorstanders van de Winklerlaan zijn er in geslaagd om deze ook deze locatie mee te laten nemen in het onderzoek. Wij zien de uitkomsten daarvan met vertrouwen tegemoet: er zal alleen plek zijn voor een volwaardige locatie op de Winklerlaan als er bomen worden gekapt. En daar is de raad niet voor.

Het onderzoek zal in het najaar afgerond zijn. Daarna zal de raad een definitieve voorkeur uitspreken. Al met al lijkt het erop dat er binnen enkele maanden duidelijkheid zal komen voor de kinderen in Bakkum.