Schriftelijke vragen

Staatssecretaris Van der Burg van Asiel en Migratie heeft in een brief aan gemeenten een dringende oproep gedaan om voor 1 januari 2023 1.700 extra opvangplekken te bieden voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Hij noemt de kans “reëel” dat deze jongeren en kinderen buiten in de kou moeten slapen of door gemeenten gaan zwerven, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. “Ik roep u allen daarom dringend op dit absolute dieptepunt te voorkomen.”

De rechter vindt dat voor alleenstaande minderjarige asielzoekers direct betere opvang moet komen. Volgens Van der Burg is de situatie in Ter Apel het meest zorgelijk voor deze groep. De afgelopen weken is het meermalen voorgekomen dat er voor hen geen bed voor de nacht was en ze op stoelen moesten slapen. De staatssecretaris vraagt om een bijdrage van elke gemeente in Nederland.

Vragen:

  • Welke bijdrage kan Castricum leveren specifiek voor deze doelgroep?
  • Is er bijvoorbeeld een woning op het oog die hiervoor kan worden ingezet?
  • Zo nee, hoe kunnen we als gemeente alsnog bijdragen aan de oplossing?

Hartelijke groet,

Marieke Kooter
Namens de Fractie van GroenLinks

twitterbericht van staatssecretaris Eric van den Burg, over zijn oproep aan gemeenten om te helpen bij de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers.
Een tweet van Eric van der Burg, staatssecretaris Asiel en Migratie, waarin hij gemeenten oproept te helpen bij de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers.