Het systeem van de ‘duurzaamheidsleningen’ is vrij simpel: de gemeente leent geld aan burgers waarmee zij hun huis kunnen isoleren. Daardoor besparen ze flink op hun energierekening. Met die maandelijkse meevaller lossen mensen de lening aan de gemeente weer af.
Volgens Gerard Brinkman, lijsttrekker van GroenLinks, heeft de gemeente een gunstige startpositie: “Enkele jaren geleden heeft Castricum haar belang in Eneco verkocht. Dat leverde een eenmalig voordeel van 23 miljoen euro op. Het grootste deel van dat geld staat op een bankrekening, er gebeurt niets mee. Met dit geld hebben we een heel goede ‘startpot’ voor de duurzaamheidsleningen. En het geld komt gewoon weer terug, waarna het voor andere doelen ingezet kan worden. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten.”
Hij vervolgt: “Je zou kunnen onderzoeken of de duurzaamheidsleningen vooral verstrekt kunnen worden aan mensen met een laag of middeninkomen. Voor hen is het vaak lastig om de kosten van isolatie voor te schieten. En je zou misschien met een bonus kunnen werken: als mensen hun huis naar 0 op de meter weten te krijgen, waarbij ze over het hele jaar evenveel energie verbruiken als opwekken, hoeven ze een deel van de lening niet terug te betalen.”
Dankzij het landelijke Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kan iedere gemeente in Nederland makkelijk meedoen aan het systeem van duurzaamheidsleningen. Het beoordelen van de aanvragen, verstrekken van de leningen en alles wat erbij komt kijken, wordt geregeld door dit fonds. De gemeente heeft er dus geen omkijken naar.
Het voorstel van GroenLinks Castricum past in de lijn die de partij ook landelijk volgt. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het nemen van isolatie-maatregelen, zodat de kosten voor burgers lager worden. Ook heeft de Tweede Kamerfractie van GroenLinks voorgesteld om via een noodwet een stop te zetten op de prijsstijgingen van energie die de afgelopen tijd zo onvoorstelbaar snel omhoog zijn gegaan. In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid dit voorstel van GroenLinks te steunen.