“ Het is heel onverstandig om overhaaste beslissingen te nemen, gebaseerd op tijdelijke redenen. ”

Wat is een IKC eigenlijk? Het is één locatie waar kinderopvang, onderwijs en buitenschoolse opvang intensief samenwerken in het belang van de ontwikkeling van kinderen. Kinderen van 0 tot 13 jaar komen hier om te spelen, leren en zich te ontwikkelen totdat zij naar het voortgezet onderwijs gaan.

“Er is nu nog een versnipperd aanbod van peuterspeelzalen, kinderopvang, BSO’s en onderwijs in Castricum,” zegt Valentijn. “Een IKC levert een beter aansluitend aanbod door met één visie en beleid te werken. En het zorgt ook nog eens voor regelmaat voor het kind. Een meer integrale benadering van de ondersteuning van de ontwikkeling van het kind wordt als een grote meerwaarde gezien, voor het kind, de ouders én de samenleving.".

Samenwerking tussen scholen
In Castricum wordt momenteel gewerkt aan het opzetten van twee IKC’s: De Cunera en het zogenaamde IKC-Oost, een samenwerking tussen de Visser ’t Hooft en De Kustlijn.

Valentijn: “Sommige fracties vonden dat de Visser ’t Hooft en De Kustlijn moeten fuseren als zij samen het IKC-Oost opzetten. Daar waren wij het niet mee eens: het is namelijk volstrekt niet aan de gemeente om het onderwijs vorm te geven. Twee scholen onder één dak houdt echter wel een risico in. Wij vinden dat de scholen zelf vorm moeten kunnen geven aan de samenwerking, maar vooraf wel goed moeten nadenken over deze risico’s en daar een plan voor maken. In dat plan staat bijvoorbeeld ook wat zij doen als de twee scholen een conflict hebben. Gelukkig zijn de andere fracties ondertussen van het idee van een fusie afgestapt.”

Locatie
Dan de zoektocht naar geschikte locaties. Veel schoolgebouwen in Castricum zijn oud en nodig aan vervanging toe. Zo zijn bijvoorbeeld de ventilatiesystemen niet meer up-to-date voor coronastandaarden. Dit geldt ook voor de toekomstige IKC Cunera. Deze school bevindt zich nu op De Vondelstraat in Bakkum en heeft een dependance aan de Prof. Winklerlaan. Cunera wil naar één nieuw gebouw. Hiervoor wordt nu onderzoek gedaan.

Valentijn: “Het onderzoek loopt nog, maar toch hebben sommige partijen, waaronder VVD en GDB al een voorkeur uitgesproken  voor de Prof. Winklerlaan omdat daar nieuwbouw is met veel jonge gezinnen. Dit is echter geen duurzame reden: kinderen groeien immers op en gaan dan naar het voorgezet onderwijs. Het is veel belangrijker om te kijken of de locatie op de lange termijn geschikt is.”

“Het is heel onverstandig om overhaaste beslissingen te nemen, gebaseerd op tijdelijke redenen,” voegt Valentijn toe. “Voer degelijk vooronderzoek uit dat alle opties verkent. Dan kunnen we de juiste plek voor de nieuwe IKC’s in Castricum vinden.