“ Ik vind het belangrijk dat iedereen écht de kans krijgt om mee te doen, of het nu gaat om goed onderwijs, passende zorg, sport of cultuur. Ik ben ervan overtuigd dat dit kan. ”

In zijn brief op 15 oktober legde Valentijn uit waarom hij zijn ontslag indiende én wat hij heeft bereikt:

Helaas bleek het dossier over statushouders een struikelblok. In toenemende mate kostte het mij moeite mij te verenigen met de collegelijn. De rechten en belangen van statushouders, een kwetsbare groep, leken steeds meer achtergesteld te raken ten opzichte van andere Castricumse inwoners. Een dieptepunt was recent de ongefundeerde beschuldiging aan de bewoners van de Stetweg voor het veroorzaken van lekkage. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat zowel de fractie als ikzelf tot de conclusie gekomen zijn dat het voortzetten van de samenwerking in deze vorm voor mij en voor ons niet meer werkt. Hierom dien ik per direct mijn ontslag in als wethouder van de mooie gemeente Castricum.

Zijn hele brief lees je hier.

Een streep getrokken

De Castricummer sprak met Valentijn over zijn ontslag: Vorige week stapte wethouder Valentijn Brouwer (GroenLinks) uit het College. Breekpunt werd de ‘ongefundeerde beschuldiging’ van het expres veroorzaken van de wateroverlast aan het adres van de tijdelijke bewoners aan de Stetweg. Brouwer: "Er was al langer frictie in het college. Het gebrek aan menselijke benadering van de statushouders is in de kern de reden waarom ik een streep getrokken heb."

Je vindt het hele artikel hier.

Terugblik op 2024

In een interview met Noord-Hollands Dagblad blikt Valentijn terug op 2024. 

Valentijn Brouwer blikt terug op 2024, het jaar waarin hij stopte als wethouder: ‘Ik kon de manier waarop Castricum statushouders behandelt niet aan mijn zoon uitleggen’. 2024 was een bewogen jaar voor Valentijn Brouwer. Als wethouder van verkeer, onderwijs en klimaat had hij veel plannen voor Castricum, maar met pijn in het hart legde hij in oktober het bijltje erbij neer. De behandeling van statushouders door het college kon hij niet meer verkroppen. Hoe kijkt hij straks, op Oudejaarsavond, terug op 2024?

Het interview is hier te lezen voor abonnees op het Noord-Hollands Dagblad.

Waarom Valentijn besloot de politiek in te gaan

Eerder vertelde hij waarom hij besloot politiek actief te worden bij GroenLinks:

Ik ben jaren betrokken geweest bij De Bakkerij, het Platform Cultuur van Castricum en het opstellen van de maatschappelijke agenda - en was dus eigenlijk steeds indirect met politiek bezig. In 2017 vond ik het tijd om daadwerkelijk in de politiek te stappen bij GroenLinks, een partij waar ik me altijd in heb herkend. GroenLinks Castricum heeft bovendien een sterk lokaal team, waar ik me graag aan wilde verbinden. Een kans om van binnenuit die verandering te maken waarvan ik denk dat die nodig is.  
 
Toen ik in 2017 besloot om op de lijst te komen, had ik niet kunnen voorzien dat ik die raadsperiode meteen volwaardig in de fractie mee zou draaien. Maar de samenwerking binnen het team beviel meteen goed, net zoals het zijn van steunfractielid. De afgelopen jaren heb ik me veel ingezet voor cultuur, onderwijs en sport, en heb ik me beziggehouden met financiën en economie.  

Wat voor mij belangrijk is, is dat iedereen mee kan doen. Ik zie nog te vaak dat mensen vanwege hun inkomen, achtergrond of opvoeding geen volwaardige kans krijgen. Juist cultuur, onderwijs en sport geven ons individueel, maar ook als maatschappij zo veel. Als welvarend land moeten we er actief voor zorgen dat dit voor iedereen beschikbaar is en dat zo iedereen betrokken wordt. 
 
Enige tijd geleden las ik een biografie van mijn betovergrootvader, Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Enerzijds een mooi en inspirerend verhaal, waarin duidelijk wordt hoe hij zich inzet om iedereen als volwaardig burger te betrekken in de samenleving, iets waar ik me mee identificeer. Maar ik schrok er ook van hoeveel maatschappelijke problemen weer terug lijken te komen. Natuurlijk is deze tijd niet vergelijkbaar met het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw. Maar waar toen bijvoorbeeld de industrialisatie invloed had op arbeid, zie je dat nu weer met automatisering. Het blijft onze taak om iedereen binnenboord te houden. 

 

Foto: Henk Hommes