Er zijn grote zorgen over hun welzijn: zij voelen zich onveilig, ervaren stress en zelfs depressie. Hun toekomstperspectief verdwijnt en ze maken steeds minder kans om goed te integreren in onze gemeenschap.
Sommige bewoners zijn van ellende gevlucht uit de woonruimte en in de crisisopvang terecht gekomen. Dit komt bijna nooit voor, aldus de vertegenwoordiger van Vluchtelingenwerk die sprak tijdens de behandeling van de motie. Hij beaamde dat de situatie al langere tijd onhoudbaar is. Veel bewoners hebben geen vertrouwen meer in de gemeente en zijn nauwelijks te bereiken geweest voor een onderzoek van stichting Welzijn. Een eigen onderzoek onder bewoners en oud-bewoners geeft een inkijkje in wat er allemaal speelt.

Door de vele vragen aan de inspreker van Vluchtelingenwerk was er niet genoeg ruimte voor inbreng van alle partijen. CDA was één van de partijen die afgelopen donderdag wel al een bijdrage kon leveren. Die deed onze wenkbrauwen ernstig fronzen: volgens het CDA valt het allemaal best mee en moet vooral de keuken worden aangepakt. Hiermee geven ze een verbijsterend gebrek aan inzicht in de daadwerkelijke situatie en wat er de afgelopen tijd over bekend is geworden. Het CDA gaf verder aan dat de inwoners maar zelfredzamer moeten zijn op deze afgelegen plek, zelf actie ondernemen om te integreren.

De reactie van Marieke Kooter: “Als mensen er in zijn geslaagd om hier te belanden nadat ze gevlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking in hun eigen land, dan hebben ze laten zien dat ze zelfredzaam zijn. U verwart zelfredzaamheid met geïntegreerd zijn. U verwacht dat mensen integreren terwijl u hen de kans onthoudt om te integreren.”
We hopen dat er binnen het CDA Castricum binnenkort een lokale Pieter Omtzigt opstaat, die zich beter vastbijt in deze kwestie. De raad vergadert verder op donderdag 11 februari.

De link naar de motie  is https://castricum.raadsinformatie.nl/document/11076503/1