Toen we na de raadsverkiezingen met andere partijen een coalitieakkoord sloten, is daar op voorstel van GroenLinks ook een premie in opgenomen voor mensen die vanuit de bijstand werk weten te vinden. Als extra aanmoediging, en ook wel als compensatie voor het eventueel verliezen van toeslagen: de zogenaamde 'armoedeval'.

En zowaar: een jaar later is de verantwoordelijke wethouder, Falgun Binnendijk (CDA), met een voorstel voor zo'n 'uitstroompremie' gekomen. En daarbovenop ook nog met een vrijwilligerspremie voor een bijstandsgerechtigde die niet in staat is tot betaald werk, maar wel langere tijd vrijwilligerswerk op zich neemt. De uitstroompremie bedraagt eenmalig bijna € 3.000 (het wettelijk maximum) en de vrijwilligerspremie in totaal € 1.900.

De precieze regels worden, in samenspraak met B&W, bepaald door Zaffier. Deze organisatie voert voor zes gemeenten rondom Alkmaar de zogenaamde Participatiewet uit, waar ook de bijstand onder valt. De gemeenteraad heeft er dus strikt genomen niets over te zeggen, maar de wethouder legde zijn voorstellen toch voor aan een raadscommissie ter advies. 

In deze commissievergadering heeft GroenLinks twee suggesties gedaan om de uitstroompremie nog wat te verbeteren:

  1. Geef ook een (gedeeltelijke) premie aan iemand die een kleine baan vindt en dus niet helemáál uitstroomt.
  2. Betaal niet pas uit na zes maanden, zoals voorgesteld, maar al na drie maanden.

Beide suggestie vielen meteen in goede aarde bij een meerderheid van de commissie en werden door de wethouder overgenomen, onder hartelijke dankzegging van onze fractie.

Hiermee is een coalitieafspraak vlot verzilverd, met een extra er bovenop: de vrijwilligerspremie én de wethouder heeft onze suggesties ter verbetering doorgevoerd. Een mooi voorbeeld van goede samenwerking binnen de coalitie!

 

Foto door Towfiqu barbhuiya op Unsplash.