Als mensen schulden hebben kunnen schuldeisers beslag leggen op een deel van hun spullen, hun loon of hun uitkering. Als dat bijstandsgerechtigden - die al op het bestaansminimum zitten - overkomt, houdt de gemeente elke maand een deel van hun uitkering in om er een stukje van de schuld mee af te lossen.

Maar dat kan natuurlijk niet onbeperkt, anders zouden de betrokkenen (en hun kinderen!) letterlijk dakloos en brodeloos kunnen raken. Daar zit dus een grens aan: mensen kunnen niet onder de zogeheten beslagvrije voet: 95% van de bijstandsuitkering, zakken - maar dan zitten ze dus al ónder het bestaansminimum.

De tweehonderd gemeenten die in de fout zijn gegaan hebben bij het berekenen van die beslagvrije voet het vakantiegeld van bijstandsgerechtigden niet mee geteld, waardoor ze het beslagvrije inkomen te laag hebben gesteld en het beslagbare deel te hoog: meer dan de toegestane 5% is in mindering gebracht. Daarmee zijn de getroffenen dus onder de bodem van het bestaansminimum gedrukt.

Ook uitkeringsgerechtigden hebben gelukkig recht op een, zij het heel sobere, vakantie, áls ze het vakantiegeld al niet nodig hebben om achterstallige betalingen te doen en wat verjaarscadeautjes te kunnen kopen. Bij het berekenen van het beslagvrije inkomen moeten gemeentes dan ook het vakantiegeld mee berekenen.

De fracties van GroenLinks en die van Marjo Husslage in de Castricumse raad hebben aan het College van B&W gevraagd of de misrekening ook in Castricum is gebeurd, en zo ja, wat men eraan denkt te doen om het probleem op te lossen en te voorkomen dat het nóg eens gebeurt.

Een derde vraag gaat over het volgende: als gemeenten iets terug te vorderen (menen te) hebben van een bijstandsgerechtigde, mogen ze die in sommige gevallen nota bene zelfs ónder de belastingvrije voet drukken: wat de overheid particuliere schuldeisers terecht verbiedt, staat ze zichzelf soms wél toe! Ook in die gevallen kunnen mensen dus, en eventueel zelfs vér, onder de bodem onder het bestaansminimum wegzinken. De derde vraag is dan ook of onder het huidige college hiervan wel eens gebruik is gemaakt, en zo ja, hoe vaak.

)* https://nos.nl/artikel/2374538-ruim-10-000-ontvangers-bijstand-de-dupe-van-fout-bij-gemeenten.html