Het begint opvallend te worden. Als het economisch goed gaat dan merk je daar als inwoner relatief weinig van. Belasting blijf je betalen en rente blijf je verschuldigd.
Als het verkeerd gaat doordat er bijvoorbeeld minder verantwoord wordt omgegaan met ons spaar- en belastinggeld dan worden de inwoners direct betrokken en mag je meebetalen aan de schade. De creativiteit van bepaalde bedrijven om zich door de bevolking te laten subsidieren kent geen grenzen. De Kamer van Koophandel heeft zich nu ook geschaard in de rij van creatieve instanties om in deze economisch moeilijke tijden de bevolking te laten meebetalen aan een z.g. ondernemersfonds. Hoe gaat dat in zijn werk? Als je als groep van ondernemers geld nodig hebt om bepaalde algemene verkoopbevorderende zaken te financieren en niet iedere ondernemer wil daar in gelijke mate aan bijdragen dan ga je naar de gemeente. Daar vraag je dan om binnen het aandachtsgebied een reclamebelasting in te stellen. Na aftrek van de kosten wordt het positieve saldo vervolgens in een ondernemersfonds gestort waarmee de betreffende ondernemers dan weer leuke dingen kunnen doen. In feite komt het dus neer op een ondernemersvereniging- met- verplicht lidmaatschap waarbij de gemeente via het heffen van belasting als contributie-inner en als deurwaarder mag optreden.
Toen GroenLinks enige tijd geleden voorstelde om ter ondersteuning van de krimpende gemeentelijke financien een reclamebelasting in te stellen werd dat niet goed ontvangen. Nu is datzelfde voorstel door de ondernemers gedaan maar met een andere bestemming van de opbrengst. Vreemd genoeg is het gemeentebestuur nu wel bereid hieraan mee te werken en neemt het vervolgens op in de begroting 2012. Dat lijkt ons niet de weg om de ondernemers ter wille te zijn en eigenlijk is dit gewoon een subsidie voor de ondernemers via een belastingtruc. Daar is het belastinginstrument ons inziens niet voor bedoeld en daarom is de fractie van GroenLinks hier niet voor.
Rob Glass
fractie GroenLinks