In 2009 heeft de gemeente Castricum vastgelegd dat onkruid in de plantsoenen vanaf 2010 alleen mechanisch of met de hand verwijderd mag worden. GroenLinks krijgt echter van verschillende kanten berichten dat er nog steeds “gespoten” wordt. Dat betekent giftige stof die naast het onkruid ook andere planten aantast en uitlekt naar het oppervlaktewater.
De gemeenteraadsfractie heeft daarom het College van BenW gevraagd waarom de gemeente zich niet aan de afspraak houdt en of ze deze manier van doen op zo kort mogelijke termijn willen beëindigen.

Groenlinks heeft het BenW de volgende schiftelijke vragen voorgelegd:

* Op verschillende plaatsen in de gemeente constateren wij dat bij het bestrijden van onkruid in gemeentelijke plantsoenen gebruik gemaakt wordt van het bestrijdingsmiddel “RoundUp”. Is dit u bekend?

* De werkzame stof in RoundUp, glyfosaat, kan tot een meter diep in de bodem doordringen waardoor een grote kans bestaat op uitspoeling naar het grondwater en aantasting van ook andere planten dan degenen die direct bespoten werden. Is dit u bekend?

* De werkzame stof in RoundUp, glyfosaat, wordt door de fabrikant als milieuvriendelijk gekenmerkt maar wetenschappelijk onderzoek wijst naast bovengenoemde aantasting van planten op lichte toxiciteit voor de mens en ernstige toxiciteit voor vissen en amfibieën. Is dit u bekend?

* Reeds in de Voorjaarsnota 2009 (pagina 17) meldde het toenmalige college dat het vanaf 1 januari 2009 verboden was om het onkruid in het openbaar groen chemisch te bestrijden. Voor 2010 en 2011 is toen een bedrag van € 40.000 ten laste van de reserve BGC gevoteerd om de mechanische/handmatige bestrijding uit te voeren. Hoe verhoudt zich dit tot de constatering dat nog steeds met RoundUp gewerkt wordt?

* Bent u bereid op zo kort mogelijke termijn de chemische onkruidbestrijding te beëindigen en onkruid uitsluitend mechanisch/handmatig te verwijderen?

Bij voorbaat dank voor uw beantwoording, met vriendelijke groet

GroenLinks fractie