Een verslag en de volgende stap: raadsactiviteit 10 september, raadscarrousel 17 september
Verslag 31 augustus 2009.
Maandag 31 augustus besprak de GroenLinks gemeenteraadsfractie met inwoners hoe verder te gaan met het Masterplan inbreidingen.
Een verslag en de volgende stap: raadsactiviteit 10 september, raadscarrousel 17 september
Verslag 31 augustus 2009.
Maandag 31 augustus besprak de GroenLinks gemeenteraadsfractie met inwoners hoe verder te gaan met het Masterplan inbreidingen.
Verslag 31 augustus 2009.
Maandag 31 augustus besprak de GroenLinks gemeenteraadsfractie met inwoners hoe verder te gaan met het Masterplan inbreidingen.
Het uitgangspunt dat bouwen van 1800 woningen noodzakelijk is om terugloop van de bevolking op te vangen werd sterk genuanceerd. Men stemde in met het idee dat mensen winkelen waar het aanbod aantrekkelijk en de sfeer gezellig is, dat met name voortgezet onderwijs ook leerlingen uit de omgeving aantrekt en dat vooral voor uitgaan men veel meer regionaal dan plaatselijk moet kijken.
De aanwezigen waren eenstemmig in hun oordeel dat de nadruk die het Masterplan legt op het bouwen van duurdere woningen niet aansluit bij de behoefte. Dat 2/3 van de koopwoningnen die nu leeg staan een vraagprijs van boven de €300.000 heeft toont aan dat hier niet de behoefte ligt.
Castricum heeft naast goedkope koopwoningen juist huurwoningen nodig omdat jongeren en ouderen met een beperkte beurs hier nauwelijks terecht kunnen. Starters zijn niet de enigen die graag een sociale huurwoning willen hebben, juist veel ouderen die nu nog een eigen huis bewonen willen graag een gerieflijk appartement huren om met de opbrengst van de verkoop van het eigen huis hun pensioen aan te vullen
Wat de voorgestelde inbreidingslocaties betreft kwamen twee algemene punten naar voren: ten eerste moet het voor er besloten wordt over locaties duidelijk zijn of de verkeerssituatie de effecten van inbreiding aan kan. Daarnaast was men het er over eens dat het bestaande groen in de woonomgeving niet opgeofferd mag worden en dat ook milieuaspecten meegewogen moeten worden. Wat betreft hoogte en ruimtebeslag hangt heel veel af van de locatie, de verkeerssituatie en de opvattingen van de bewoners in de directe omgeving.
Wat dat laatste betreft waren de aanwezigen volstrekt helder: als een gemeentebestuur niet zorgvuldig omgaat met het daadwerkelijk betrekken van inwoners bij het ontwikkelen van plannen is het onontkoombaar dat er veel weerstand optreedt. “Inspraak” die niet wordt vertaald in inbreng in plannen werkt averechts. Gezamenlijk ontwikkelen van plannen werkt beter èn sneller dan mensen laten kiezen uit alternatieven die hen niet aanspreken.
Is de nieuwe aanpak van de gemeente een verbetering??
Donderdagavond 10 september 2009 is er in het Clusiuscollege een zg raadsactiviteit over de bijstelling van het Masterplan. Burgers zijn welkom èn mogen meedoen met de discussie!!
Wat behelst die bijstelling?
Er was in de vorige bespreking veel kritiek op de voorgestelde bouwhoogten en de bij behorende schetsjes. Het college heeft nu al die passages geschrapt, zodat alleen de voorgestelde aantallen woningen bleven staan. Oftewel, er is niets veranderd, maar omdat er niets staat kan je er ook moeilijk tegen zijn!
GroenLinks vindt dit een vlucht naar voren en een reden te meer om niet in te stemmen met het plan zoals het er nu ligt.
Wat wil GroenLinks dan wel?
1) Vastleggen dat de uit eerdere besluiten voortvloeiende algemene uitgangspunten (zie pag. 10 van het Masterplan ) gelden bij de verdere ontwikkeling
2) Vastleggen dat het openbaar groen tussen de bebouwing zoveel mogelijk in stand blijft.
3) Uitwerking geven aan de ontwikkeling van speelplekken en de verbetering van parkeermogelijkheden op de in het plan (pag.25,27) aangegeven wenselijke locaties.
4) Voortgaan met de nu reeds in uitvoering en/of behandeling zijnde plannen, die samen in Castricum ca. 845 , in Limmen 694 (waarbij inbegrepen Zandzoomplannen) en in Akersloot 281 woningen kunnen opleveren. Dit samen in reeds 1820 woningen!
5) De overige mogelijkheden nu niet als inbreidingslocatie aanwijzen maar in nauwe samenspraak met omwonenden nader bezien op wenselijkheid en uitvoerbaarheid.
Nadere inlichtingen bij Janine Draijer, 0251-657420 of janine.draijer@ziggo.nl.