Wijnand Duivendak bespreekt duurzaamheid in het kader van een goed milieu- en klimaatbeleid
4 november 2008 werd in de Kern te Castricum een afdelingsvergadering gewijd aan duurzaamheid.
Wijnand benadrukte dat de urgentie voor een goed milieu- en klimaatbeleid hoog is.
De aarde warmt steeds meer op. De gevolgen daarvan zijn smeltende gletsjers en polen. Dit leidt tot een (zoet) water tekort en verdroging over de gehele wereld. Vermindering van het energiegebruik en de overgang naar duurzame energie kunnen dit probleem gedeeltelijk oplossen.
Andere zaken die het milieu zwaar belasten zijn de productie van vlees en de mobiliteit, zowel per auto als vliegtuig. Schiphol vervuilt de lucht en zorgt voor geluidsoverlast.
In Nederland wordt nog maar 3 % van de energie duurzaam opgewekt. In Europa staat Nederland daarmee op de 23e plaats. Er zal veel maatschappelijke druk nodig zijn om dit percentage te verhogen.
Door de opwarming van de aarde krijgt ook Nederland te maken met problemen zoals, heftige regenbuien, stijging van de zeespiegel en de aantasting van landbouwgebieden door zout kwelwater.
De opwarming van de aarde is een wereldprobleem. Om tot goede oplossingen te komen moeten er wereldwijd maatregelen worden bedacht en uitgevoerd. Basisvoorwaarden daarbij zijn samenwerking, solidariteit en globaal denken. Ook zijn er aansprekende voortrekkers nodig om de wereldbevolking mee te krijgen.
In 2009 zullen in Kopenhagen nieuwe milieuafspraken worden gemaakt.
De klimaatverandering moet leiden tot maatschappelijke boosheid en actiebereidheid.
Wat kan ik doen? En wie doet er met mij mee?
Enkele mogelijkheden: zonnepanelen, windmolen(tjes), aanpassing regelgeving en financiële prikkels.
Na de pauze nemen we afscheid van Peter Könst.
Peter vertelt over zijn werk als wethouder en raadslid. Hij heeft veel aandacht besteed aan het thema duurzaamheid binnen de gemeentelijke politiek. De kosten spelen daarbij een zeer belangrijke rol. Bij de (ver)bouw van het gemeentehuis wordt ondanks het aandringen van GroenLinks niet voldoende aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo worden de gevel en de vloeren onvoldoende geïsoleerd en wordt er geen gebruik gemaakt van het hemelwater.
Voordelen zijn dat het gebouw niet gesloopt wordt en dat er zonnepanelen op het dak komen.
Peter wordt bedankt voor zijn vele werk en voor zijn bijdrage aan deze avond en krijgt een klein cadeautje.
Aan het eind van de avond stelt ons nieuwe raadslid Aart Waterman zich voor.