De ruimte die evt. vrijkomt op Duin en Bosch voor woningbouw moet natuurlijk door de gemeente aangekocht worden. Alleen op die manier kan de gemeente èn de raad bepalen welke en hoeveel huizen daar gebouwd zullen worden.

Deze maand moet de gemeenteraad haar eerste besluit nemen over de plannen van Dijk en Duin om de inrichting van het Duin en Bosch terrein uitgebreid te veranderen. Het gehele terrein heeft nu de bestemming “zorg”. Dijk en Duin vraagt de raad om dit bestemmingsplan zo te wijzigen dat er ook woningen gebouwd kunnen worden. De opbrengst van woningen moet de kosten dekken van renovatie en nieuwbouw van de gebouwen waar zorg verleend wordt. Dit plan heeft grote consequenties voor de directe omgeving èn voor de gehele gemeente Castricum. GroenLinks en de Vrije Lijst vinden dat de discussie daarover gemeente breed gevoerd moet worden.

De geestelijke gezondheidszorg werkt nu heel anders dan in de periode van het vroegere psychiatrische ziekenhuis. Langdurige opnames zijn uitzondering geworden, behandeling vindt zoveel mogelijk plaats vanuit de thuissituatie van de patiënt. Veel van de oorspronkelijke grote gebouwen zijn daarom overbodig en ook is er veel achterstallig onderhoud. Vele oude gebouwen en ook het terrein zelf hebben echter een monumentenstatus en verdienen het bewaard te worden. Dijk en Duin wil daarom het centrale deel, ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Springer, terug brengen in de oorspronkelijke staat. Het oostelijke deel langs de Zeeweg en grenzend aan Bakkum, zou dan een woningbestemming krijgen. Het aantal daar te bouwen woningen hangt onder andere af van de verwachte opbrengst.

Tijdens de eerste bespreking in de gemeenteraad konden alle politieke partijen zich min of meer vinden in het idee om op het terrein ook woningen te bouwen maar over het wie, wat en hoe waren de meningen nog zeer verdeeld.

Iedereen vindt dat goede zorg het belangrijkste is en velen zijn bang dat de zorgfunctie te krap wordt ingevuld. Bovendien bleek uit de inspraak dat bewoners van Bakkum zeer teleurgesteld waren dat zij in het geheel niet betrokken waren bij het opstellen van de plannen en ook nu te horen kregen dat er pas in de volgende fase een klankbordgroep wordt ingesteld. Wat voor nut heeft het om je mening te mogen geven als straks de verdere uitwerking al op tafel ligt?

Wij vinden dat de gemeente hier de kans moet grijpen om de gehele burgerij te betrekken bij het formuleren van wat noodzakelijk is voor ons allen in de periode tot 2030, net zoals dat bij Buitengewoon Castricum gedaan is. Toen waren we het er over eens dat er zo’n 1600 woningen bij moeten komen, dat we die binnen de grenzen van de bestaande bebouwing willen plaatsen en dat de verhouding laag-midden-hoog geprijsd 40-30-30 moet zijn.

Het Duin en Bosch terrein is ongeveer 85 ha groot – als de gemeente de ongeveer 30 ha die Dijk en Duin niet nodig heeft koopt kan de instelling haar hoofdtaak, moderniseren voor de zorg, zonder problemen uitvoeren. 30 ha is ongeveer het formaat van Albertshoeve.

Castricum heeft dan een unieke kans om vorm te geven aan een wijk die past binnen de natuurrijke omgeving en woonmogelijkheden biedt met speciale voorzieningen voor onze ouder wordende inwoners. Laten we lering trekken uit de gang van zaken bij Gouden Stulp en Bakkerspleintje en vanaf het begin overleggen wat we nodig hebben en hoe we dat regelen.

Wij dienen een amendement in om bij de raadsvergadering op 30 november deze weg in te slaan. Laat ons weten of u dat idee steunt!

Uvindt ons op www.groenlinks.nl/castricum, www.devrijelijst.nl of op het gemeentehuis, Postbus 1301,1900 BH Castricum.