Woningnood
Het is voor jongeren en alleenstaanden ontzettend moeilijk om aan een woning in Castricum te komen. Koopwoningen zijn vaak te duur, zeker als je in je eentje het hypotheekbedrag moet ophoesten. En de wachtlijst voor een sociale huurwoning ligt rond de 8 jaar. Dit komt vooral door de scheve woningvoorraad in Castricum. Er zijn veel te veel woningen voor gezinnen gebouwd en veel te weinig kleine huurwoningen. Met de toenemende vergrijzing en het feit dat steeds meer mensen alleen of met 2 personen wonen is er grote behoefte aan kleine appartementen. We moeten dus anders en meer bouwen. Twee jaar geleden heeft de nieuwe coalitie, waar ook GroenLinks aan deelneemt, dit tot één van de belangrijkste pijlers van het beleid gemaakt.
De grote vraag is hoe dan? Want we willen en kunnen niet bouwen in het buitengebied van Castricum. Als GroenLinks willen we het groene landschap open houden, en het mag niet van de provincie. De groene ruimte om onze dorpen heeft bijna overal een beschermde status, het zogenaamde Bijzonder Provinciaal Landschap. Dus zelfs als je in het buitengebied zou willen bouwen, dan zal de provincie daar een stokje voor steken. Erop gokken dat er wellicht toch een beleidswijziging komt, is een strategie die hoogstwaarschijnlijk niet gaat werken. En het zal de Castricummer jongeren die op zoek zijn naar een woning op de korte termijn niet helpen.
861 nieuwe woningen
We zullen dus binnen de bebouwde kom moeten bouwen. Dat kan alleen als we de ruimte die daarvoor beschikbaar is zo goed mogelijk benutten. Daarom bouwen we in een aantal gevallen hoger dan we vroeger gewend waren. Want hoe hoger je bouwt, hoe meer woningen er op dezelfde ruimte kunnen komen. En dus hoe meer mensen we kunnen helpen.
Natuurlijk kijken we welke hoogte in een wijk acceptabel is. Het is duidelijk dat we daar anders over denken dan pak 'm beet 30 jaar geleden. Vanwege de woningnood willen we nu hoger bouwen. Zouden we vroeger drie of vier bouwlagen bij de Koekoeksbloem het maximum vinden, nu vinden we dat zes hoog er ook prima past. Bouwden we vroeger een basisschool van één verdieping, nu vind ik dat we geen enkel nieuw gebouw van maar 1 laag neer moeten zetten.
Sinds de nieuwe coalitie twee jaar geleden startte, heeft de gemeenteraad ingestemd met plannen voor de bouw van 861 nieuwe woningen. Zo'n 40% daarvan (337 woningen) zijn sociale huur- en koopwoningen*. En dus zullen de wachtlijsten voor jongeren en starters de komende jaren korter worden.
* Ter vergelijking: in de twee jaar daarvoor heeft de raad ingestemd met de plannen voor 261 nieuwe woningen, waarvan 68 (27%) sociaal.
Vaak wordt verwezen naar wat er nu gebouwd wordt, bijvoorbeeld op Dijk en Duin: er zouden dan nog steeds veel te veel villa's gebouwd worden. Vergeten wordt dat het bestemmingsplan voor Dijk en Duin al in 2012 werd vastgesteld. Helaas waren er toen andere ideeën over wat voor woningen er nodig waren. Gelukkig doen we dat nu anders en beter.
Daadkracht
Een tweede afspraak die de nieuwe coalitie twee jaar geleden maakte, is dat we knopen gaan doorhakken. Veel inwoners klagen (terecht!) dat sommige problemen in ons dorp al tientallen jaren spelen en dat beslissingen steeds vooruitgeschoven worden. Juist omdat er bij ieder probleem voor- en tegenstanders zijn, gebeurde er niets. Want politiek Castricum wilde in het verleden geen besluiten nemen als dat op al te grote weerstand zou stuiten. De huidige coalitiepartijen hebben met elkaar afgesproken hiermee te breken en deze vier jaar knopen door te hakken.
En dat hebben we gedaan. Bijvoorbeeld over de nieuwbouw voor de Cuneraschool in Bakkum. Hierover wordt al sinds 2018 gediscussieerd. De raad was in drie standpunten verdeeld, waardoor er telkens geen besluit genomen kon worden: voor geen enkel standpunt was er een meerderheid.
Toen we na een grondige berekening zagen dat een volwaardig Integraal Kind Centrum goed kon passen op de Vondelstraat, mits gebouwd in twee lagen, heeft de raad een keuze gemaakt. Iedereen realiseerde zich dat een grotere school tot meer drukte kan leiden. Maar nieuwbouw biedt ook kansen: met een andere indeling van het terrein kunnen we eventuele overlast verminderen.
Voors en tegens afwegen, en besluiten nemen
Rond de hogere nieuwbouw bij diverse projecten (Koekoeksbloem, Geesterduin) wordt er geluisterd naar en gesproken met de buurt. De raad weegt de bezwaren af tegen de problemen die we moeten oplossen. Vervolgens stellen we de besluitvorming niet uit, maar hakken de knoop door. Het is helaas onvermijdelijk dat we daarbij niet iedereen tevreden kunnen stellen.
De woningnood is nog steeds hoog. Maar we zijn op de goede weg om de achterstand kleiner te maken. Dat we daarbij de schaarse ruimte in ons dorp steeds efficiënter willen benutten, is een plicht die we hebben naar onze jongeren. En als die daadkracht tot kritiek leidt, heb ik die kritiek heel wat liever dan het verwijt besluiten uit te stellen.