In 2019 besloten de gemeenten Uitgeest, Castricum en Heiloo tot de invoering van een nieuw grondstoffenbeleid. Beleid waar GroenLinks toen al voorstander van was. Dit beleid komt erop neer dat wordt ingezet op het verminderen van de hoeveelheid restafval en op recycling. Dit is fijn voor de natuur, én de portemonnee! Minder restafval betekent immers minder verwerking van afval en is dus goedkoper.

Bijna de helft minder restafval

Om dit te bereiken, heeft Castricum als één van de eerste gemeenten in Noord-Holland een gedifferentieerd tarief voor de verschillende afvalstromen ingesteld. Zo betaal je voor restafval (de ‘grijze bak’), maar niet voor GFT- en PMD-afval, oftewel de ‘groene’ en ‘oranje bak’. Daarnaast doet de gemeente veel aan communicatie en worden afvalcoaches ingezet.

Dit lijkt te werken, want uit een onlangs uitgevoerde evaluatie blijkt dat we de hoeveelheid afval hebben teruggebracht van ca 180 kg per bewoner per jaar naar ongeveer 100 kg per bewoner per jaar. Bijna een halvering dus, een groot compliment aan de Castricummers! 

Van 100 naar 30

De afspraak in 2019 was om het aantal kilo’s afval terug te dringen tot 30 kg per persoon per jaar. Nog een behoorlijke opgave dus, maar Valentijn ziet nog genoeg kansen.

Zo belandt er nog veel GFT (vooral etensresten) in de grijze bak, in de container voor het restafval dus. Om dit tegen te gaan is Valentijn van plan de GFT-container eens per 2 weken te laten legen i.p.v. eens per 3 weken zoals nu. Dit is ook de wens van bewoners, zo blijkt uit een enquête. Het helpt bovendien tegen eventueel ongedierte in en rondom de bakken.

Afvalcoaches

Daarnaast wil Valentijn de komende tijd nóg meer gaan inzetten op voorlichting, onder meer door de afvalcoaches. Deze coaches nemen bijvoorbeeld contact op met mensen die meerdere malen hun afval verkeerd hebben aangeboden. Dit werkt goed, want niet iedereen weet precies hoe het scheiden van afval werkt én men kan geld besparen door afval anders aan te bieden.

En zo heeft Valentijn meer ideeën. Bijvoorbeeld om het variabele tarief te verhogen als motivatie om nóg beter te gaan scheiden (alhoewel er een punt kan komen dat afval wordt gedumpt). In de toekomst kan het zelfs zo zijn dat de vertrouwde ‘grijze container’ verdwijnt omdat restafval naar een verzamelpunt kan worden gebracht. Met de slinkende berg restafval een reële mogelijkheid.

Goed op weg dus naar die 30. We houden je op de hoogte!

 

De foto bij dit artikel is gemaakt door Henk Hommes.