Iedereen heeft zo langzamerhand wel gehoord dat de zorgtaken van het rijk en de provincie volgend jaar overgeheveld worden naar de gemeenten. Onze gemeente staat nog aan het begin van het organiseren van deze nieuwe taken. Normaal gesproken kost zo’n reorganisatie in eerste instantie geld, maar nu moeten we van de regering juist bezuinigen.

GroenLinks ziet het gevaar opdoemen dat hierdoor de zorgaanbieders gaan concurreren op prijs, en dat de kwaliteit daaronder gaat lijden. Verschillende partijen zien hierin een gezonde marktwerking. Maar voor de cliënten en de medewerkers in de zorg is dit niet zo gezond.

Het kan en moet anders in de zorg. Overbodige regels, bezuinigingen, organisaties die niet goed samenwerken en die teveel en dure managementlagen hebben, leiden tot minder geld voor effectieve zorg. Door de grotere zorgvraag in combinatie met de marktwerking die heeft geleid tot perverse prikkels is de zorg ook onnodig duur geworden. Bovendien heeft de cliënt vaak geen zeggenschap meer over zijn of haar eigen zorg. Zorgmedewerkers staan onder grote druk.

Veel mensen zijn het erover eens dat dit anders moet. De zorg moet ook volgens GroenLinks slimmer worden ingericht en waar zorg goedkoper kan, willen we dat. Maar altijd op een manier die goede en toegankelijke zorg garandeert. GroenLinks laat mensen die hulp nodig hebben niet vallen, ook als we daarvoor moeten bezuinigen op wegen en plantsoenen.

Het is voor ons allemaal het prettigst als de zorg die wij krijgen dicht bij onze eigen leefomgeving is geregeld. GroenLinks wil dan ook dat zorg via één aanspreekpunt wordt georganiseerd met herkenbare gezichten; hulpverleners die de cliënten kennen waarmee zij werken en andersom, of het nou om jongeren of ouderen gaat. GroenLinks wil dat ze zoveel mogelijk de zelfde zorgverlener(s) kunnen houden. Lokale (ook kleine) aanbieders moeten daarom blijven meedoen. Zij kennen de omgeving en hebben het netwerk om de zorg samen te organiseren. Wij vinden dat er ook een ombudsman moet komen die mensen helpt als ze niet tevreden zijn met de hun aangeboden hulp.

Landelijk heeft GroenLinks heeft zich de afgelopen tijd ingezet voor behoud en versterking van het persoonsgebonden budget (PGB). Door die inzet zijn de voorgenomen bezuinigingen grotendeels teruggedraaid en zijn er maatregelen genomen die het PGB toegankelijker maken en fraude tegengaan. Het moet niet uitmaken of de zorg onder de verantwoordelijkheid van de gemeente of van het Rijk valt. Het PGB is een mogelijkheid bij uitstek om mensen de eigen regie over hun zorg te geven als het op een andere manier niet lukt.

Veel oudere mensen willen thuis blijven wonen. Dat is goedkoper dan in een zorginstelling. Wij willen mensen die ruimte geven, dan moeten mensen thuis wel de zorg krijgen die ze nodig hebben. De verdeling van het budget voor thuiszorg, dagbesteding en de PGB’s zal goed moeten worden georganiseerd.

GroenLinks vind het belangrijk dat mensen elkaar ondersteunen en hun zorg en welzijn zoveel mogelijk onderling regelen. We houden daarbij wel in het oog dat vrijwilligers en mantelzorgers niet overbelast mogen raken. En daarbovenop blijft goede en professionele zorg nodig voor diegenen die het niet zelf kunnen rooien en om vrijwilligers te begeleiden.

GroenLinks gaat voor samenredzaamheid in wijken en buurten, waarbij iedereen; jongeren, ouderen en ook ‘zorgvragers’ een actieve bijdrage kan leveren. We hebben in onze gemeente een grote variatie aan organisaties en verenigingen die dat al doen. Daar mogen we heel trots op zijn. Organisaties als De Oude Keuken, energiecoöperatie CALorie, de Speeltuinvereniging, Het Kruispunt, Transition Towns Castricum, Letsa (van de lokale munteenheid “zonnetjes”), Muttathara, Mywheels (autodelen), of het nieuwe initiatief van een inwoner om een skatepark van de grond te krijgen zijn slechts enkele goede voorbeelden.

Deze vraag om zelfredzaamheid van de burgers vraagt ook om een lokale overheid die investeert om het inwoners mogelijk te maken zulke maatschappelijk initiatieven te ontplooien. Bijvoorbeeld door het instellen van een initiatievenadviseur die veel weet van het opzetten van organisaties, en het netwerk van bestaande organisaties en de regels in de gemeente goed kent.

Met deze en andere maatregelen wil GroenLinks de gemeente Castricum en haar inwoners veerkracht geven.