Met het nieuwe Uitvoeringsplan heeft wethouder Brouwer de focus gericht op het verminderen van CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzaamheid. Het legt veel nadruk op het isoleren van woningen met de laagste energielabels: D, E, F en G. Juist bij deze energieverslindende woningen kan de meeste vooruitgang worden geboekt op het gebied van CO2-reductie.

Om dit ambitieuze doel te bereiken, wil het college subsidie verstrekken aan eigenaren van huizen met een waarde onder de gemiddelde WOZ-waarde (op dit moment 425.000 euro). Zo verduurzaming toegankelijker voor een bredere groep huishoudens.

Energiearmoede

Het college erkent ook het probleem van energiearmoede en het belang van het vermijden van energiestress bij huishoudens. Daarom kiest het voor een aanpak die specifiek gericht is op buurten waar bewoners minder makkelijk zelf hun woning kunnen verduurzamen. Bovendien ondersteunt de gemeente mensen bij het zoeken van financiering, zoals subsidies en renteloze leningen die onder voorwaarden beschikbaar zijn vanuit het rijk.

Daarmee laat onze wethouder zien dat hij oog heeft voor de behoeften van inwoners. Het is essentieel dat de gemeente deze huishoudens blijft ondersteunen en zichtbaar blijft. Alleen een folder in de brievenbus is niet genoeg.

Technisch en sociaal

De heer Rinco Bakker van CALorie sprak in tijdens de commissievergadering. Om te verduurzamen, werkt de gemeente Castricum nauw samen met energiecoöperatie CALorie. Zij voeren veel projecten van de gemeente uit én nemen ook zelf initiatieven om duurzaamheid te bevorderen. De samenwerking tussen de gemeente en CALorie is van onschatbare waarde gebleken.

In de commissie was veel instemming met het Uitvoeringsplan Warmtetransitie te horen. Het neemt zowel technische als sociale aspecten van verduurzaming mee. Dankzij de goede samenwerking met energiecoöperatie CALorie en de concrete ondersteuning aan huishoudens, komen de doelen op het gebied van CO2-reductie dichterbij. Menselijk, eerlijk en duurzaam.

 

Foto door Erik Mclean op Unsplash.