“Duurzaam toerisme is een markt”. Dat was een van de uitspraken op de ondernemersbijeenkomst die GroenLinks organiseerde voor het ontwikkelen van een visie op toerisme en lokale economie.  Dankzij de gastvrijheid van Camping Bakkum en het goede voorzitterschap van Deny de Jong van project en adviesbureau Offspring  werd het een vruchtbare avond.

Na kort uit de doeken gedaan te hebben welke kant het met de visie opgaat en waarom GroenLinks dit belangrijk vindt, was het woord aan Marjolein Themmen van bureau IJsvogeltje om te vertellen over haar onderzoek. Daaruit werd duidelijk dat er in de gemeente Castricum genoeg te genieten valt, en dat de natuur daar een hoofdrol in speelt. Met prachtige beschrijvingen van wat we hebben, en waar we trots op mogen zijn maakte zij duidelijk dat het ontwikkelen van duurzaam toerisme vooral een kwestie is van een duidelijke gebiedsvisie, samenwerking en communicatie.

De aanwezigen gingen in groepen uiteen om over deelonderwerpen te discussiëren. Ze vertegenwoordigden verschillende groepen en typen ondernemers, van zzp-er tot restauranthouder, sociale en commerciële ondernemers. Wouter den Harder van de OVC (ondernemersvereniging Castricum) was zeer uitgesproken: De toeristische sector zou zich moeten ontwikkelen naar energieneutraliteit, met het meest duurzame hotel van Nederland en als we een nieuw zwembad gaan bouwen, laat dat ook het meest duurzame zijn dat mogelijk is. Duurzaamheid is onderscheidend. Ook verschillende leden van netwerk voor ondernemende vrouwen GoedContact waren aanwezig. Zij hadden veel ideeën voor mooie samenwerkingsverbanden tussen ondernemers en duurzaam verblijfstoerisme.

De eerste belangrijke conclusie van de avond is dat we veel meer aan onze toeristische identiteit moeten werken. Vragen als welke marktniches zijn voor Castricum interessant, en welk soort toerist willen we aantrekken kwamen uitgebreid aan bod. Degenen die meer op de lijn van de natuurtoerist zitten, willen graag dat de gemeente fietsvriendelijker wordt, dat er meer mogelijkheden komen voor biologisch eten en verblijven, en dat het strandimago een rustig familiestrand voor jonge gezinnen zou moeten zijn, waar gestreste ouders weer even tot zichzelf kunnen komen. Ook de cultuurhistorische parels, zorgtoerisme en sport zoals rugby, maar ook buitenactiviteiten zoals scouting en urban sports voor jongeren werden als mogelijke niches genoemd. En dan is er ook nog de toerist die naar Amsterdam gaat voor de highlights daar, maar komt overnachten en eten in Castricum.

Richard Groot (aanwezig voor CaanZ), stelde voor om eerst uit te gaan van de verschillende identiteiten van gebieden in de gemeente en die aan elkaar te verbinden. Hij is van mening dat een gedeelde identiteit op dit moment nog te ingewikkeld is.

De tweede belangrijke conclusie is dat er met goede samenwerking tussen ondernemers en met lokale instellingen als scholen nog een wereld te winnen valt. Camping Bakkum geeft hierin het goede voorbeeld dat navolging verdiend. Samen kun je aantrekkelijke arrangementen organiseren, bijvoorbeeld een tekstbureau dat schrijfcursussen aanbiedt en met de cursisten gaat eten bij een lokaal restaurant. En dat kan natuurlijk op allerlei manieren.

En tot slot blijkt dat communicatie een belangrijke factor is. Er was helaas niet veel tijd meer om dat uitvoerig te bespreken, maar de website "Beleef Castricum" werd wel besproken. Deze behoeft verbetering in overzichtelijkheid en uitstraling van een gedeelde identiteit. Ook marketing naar buiten de gemeente is even aan de orde geweest. We blijken in de Margriet te hebben gestaan, en zelf zag ik (HLS) een stuk in de telegraaf met een PWN boswachter dat zeer wervend was.

GroenLinks is blij met de enthousiaste bijdragen. We vonden veel bevestiging, maar ook een aantal interessante nieuwe invalshoeken.