Eind oktober kregen we op het gemeentehuis bezoek van de FNV met een protestactie tegen het nieuwe beleid ten aanzien van de lichte huishoudelijke hulp. We werden daardoor verrast, want we dachten dat het goed geregeld was. Maar nu blijkt dat er mogelijk banen verloren gaan. We hebben alle stukken nageplozen en de geluidsbanden nageluisterd, maar nergens is de raad geïnformeerd over dit nadeel van de plannen, terwijl de andere nadelen wel vermeld werden.

Heel vervelend, vooral voor de mensen die nu hun baan dreigen kwijt te raken. GroenLinks en de SP hebben de handen ineengeslagen om te kijken wat hier nog aan te doen valt. Helaas is de opdracht al gegund via een aanbesteding, en dat kan niet zomaar worden teruggedraaid. Niet zonder grote kosten voor de gemeente.

In de voorwaarden van de aanbesteding stond alleen dat de oude en nieuwe werkgever met elkaar in overleg moeten om personeel over te nemen. Niet dat die overname van personeel, inclusief opgebouwde rechten een voorwaarde is. Volgens de wethouder Ans Pelzer, zou er bij zo'n voorwaarde geen aanbieder intekenen. Wij vragen ons af of dat waar is. In ieder geval is de nieuwe aanbieder nu al nieuwe werknemers aan het werven. Overname van bestaand personeel is dus maar de vraag. Het tarief dat in de voorwaarden is gesteld is ook nog eens te laag. Zo laag dat de best mogelijke werkgever en dienstverlener, hier niet op ingegaan is.

We betreuren de situatie zeer. Maar zijn ook boos omdat we dit niet wisten toen het besluit aan ons werd voorgelegd. Daarom hebben we samen met de SP om een interpellatie gevraagd. We realiseren ons dat dit een zwaar middel is. Maar we nemen onszelf en onze respectievelijke visies op het sociale domein niet serieus als we dat niet doen. Op donderdag 19 november komt de interpellatie voor de tweede maal in stemming. Op 12 november staakten de stemmen op 11 voor en 11 tegen, omdat een van de raadsleden niet aanwezig was. Daarom moet het de 19e over. Waarschijnlijk gaat het de meerderheid net niet halen. Daarom zijn we nieuwe plannen aan het maken voor het vervolg.

Overigens blijft de zwaardere huishoudelijke hulp een maatwerkvoorziening. Daar hoeven we ons niet ongerust over te maken. Het enige wat we ons wel afvragen is, of die knip in lichte hulp en zware hulp niet nogal kunstmatig is, en meer ingegeven door de wens ergens te kunnen bezuinigen dan dat het inhoudelijk te kunnen verantwoorden is.