“ Het mooie aan deze tijd is dat je letterlijk elke dag de meest bijzondere mensen mag ontmoeten. ”
Songül Mutluer Tweede Kamerlid voor de PvdA en kandidaat-kamerlid voor GroenLinks-PvdA

Bezoek aan de voedselbank

Songül Mutluer en de fractieleden van GroenLinks en PvdA bezochten het uitgiftepunt van de voedselbank bij de Pancratiuskerk. Ze werden hartelijk ontvangen door Tineke Groot en het team van de voedselbank. Wat zij vertelden, was indrukwekkend. Ruim 100 mensen in Castricum komen in aanmerking voor voedselhulp. Het aantal bezoekers is in anderhalf jaar verdrievoudigd. Daarbij zijn ook werkende mensen die niet genoeg verdienen om van rond te komen. De voedselbank werkt nauw samen met de gemeente, stichting Welzijn en stichting MEE & de Wering.

De voedselbank kan rekenen op 15 vrijwilligers, waaronder Kyara van 23 jaar. Songül werd geraakt door haar verhaal. Kyara is een jonge mantelzorger. Zij werd vrijwilliger nadat zij en haar moeder jarenlang waren geholpen bij de voedselbank.

Vrijwilligers voedselbank ogen en oren in de buurt

Tineke vertelde dat ze vrijwilliger werd toen ze zag hoeveel voedsel er in supermarkten verspild werd. Songül pleit voor landelijke afspraken tussen voedselbanken en supermarkten. Zodat er zomin mogelijk voedsel verspild wordt in Nederland. Ook pleit zij voor voedselbanken in de vorm van winkels waar de mensen zelf hun producten kunnen uitkiezen. Dit kan alleen als je een grote voedselbank hebt met veel aanbod.

Het kamerlid benadrukte dat de Voedselbank er niet alleen is om eten te verdelen: “Jullie zijn de ogen en oren in de buurt. Jullie kunnen mensen verwijzen naar hulp als dat nodig is. Hoe kunnen we jullie zodanig benutten dat we mensen uit de armoede krijgen?”

Spreek je Kamerlid op de markt

Ondanks de stromende regen waren er genoeg mensen op de weekmarkt die graag in gesprek wilden met een Kamerlid. Anna Dijkstra van ‘Castricum voor Iedereen’ vroeg bij Songül aandacht voor de  miserabele huisvesting van sommige statushouders, spoedzoekers en vluchtelingen. ‘Castricum voor Iedereen’ bestaat uit vrijwilligers. Zij willen nieuwkomers in alle dorpen van Castricum ondersteunen als de officiële instanties dat laten liggen.

Ook was er een bezoeker die zich juist veel zorgen maakte over migratie en de oorzaak legde bij asielzoekers. In het gesprek kon Songül duidelijk maken dat het overgrote deel van de migranten bestaat uit mensen die in Nederland komen werken, bijvoorbeeld uit Roemenië, Bulgarije of Polen. Deze arbeidsmigranten doen werk dat Nederlanders niet willen doen. En zij worden door werkgevers niet of niet goed gehuisvest. Verder schudde Songül de hand van veel marktbezoekers die haar even wilden gedagzeggen.

Raadsleden van GroenLinks en PvdA Castricum trotseerden de regen.
Raadsleden van GroenLinks en PvdA Castricum trotseerden de regen.

In gesprek met organisaties rond bestaanszekerheid

Daarna volgende een huiskamergesprek met medewerkers van de voedselbank, de bibliotheek, Kennemer Wonen, jongerenwerk en de FNV. Ook waren de raadsleden van GroenLinks en de PvdA aanwezig. Zij spraken met Songül over de woningcrisis, jongeren en voorzieningen in de wijk. Ook bespraken ze wat ‘Den Haag’ en de lokale overheid meer zouden kunnen doen.

Songül gaf aan dat zij als wethouder van Zaanstad veel te maken had met Wonen en Jeugdzorg: “Ik heb in de praktijk gezien wat politiek doet met mensen.” Ze gaf voorbeelden van bezuinigingen die grote gevolgen hadden voor inwoners. 

Van welvaart naar welzijn

Krista Walter, directeur van Kennemer Wonen, merkte op dat de woningbouwcorporatie duurzame, betaalbare woningen in leefbare wijken wil bouwen. Bouwen voor ouderen en de sociale woningbouw is daarbij belangrijk. Erna Winters, directeur van bibliotheek Kennemerwaard en Artiance, vertelde dat de bieb een grote rol speelt in het begeleiden van mensen die hulp nodig hebben bij lezen en schrijven, bijvoorbeeld in het contact met de overheid. Beiden noemden dat de overheid dikwijls focust op welvaart, terwijl het meer zou moeten gaan over het welzijn van mensen. Bestuurders van de voedselbank wilden graag dat hun organisatie overbodig is, maar zagen dat helaas nog niet gebeuren.

Een kritische opmerking ging over de capaciteit van de ambtelijke organisatie van de BUCH. Die is te laag. Er zijn te veel verschillen in beleid tussen de gemeenten. De normen voor voorzieningen verschillen. Nu kunnen inwoners van verschillende gemeenten met dezelfde problemen, verschillend behandeld worden. Dat moet anders.

Zorg voor jongeren in Castricum

Amber Hulsken van Jongerenwerk Castricum vertelde dat heel veel jongeren op het voortgezet onderwijs problemen hebben. Ze zijn bijvoorbeeld eenzaam, hebben een nare tijd gehad in de  coronacrisis en voelen nu de dreiging van oorlogsgeweld in Europa. Jongerenwerk begeleidt o.a. jongeren die speciale zorg nodig hebben. Soms blijkt Castricum te klein om die in te kopen. Dan krijgen jongeren niet de hulp die nodig is.

Naast knelpunten zijn er ook positieve ontwikkelingen genoemd. De beslissing om te bezuinigingen op de bibliotheek is uitgesteld. In een woonbelevingsonderzoek door Kennemer Wonen gaven honderden mensen aan in hun wijk van betekenis te willen zijn. En elke dinsdagavond is er “Jong Castricum kookt”. Dan kookt een jongere uit Castricum samen met een jongerenwerker een heerlijke vegetarische maaltijd voor inwoners die zich aanmelden. In het ‘Join us’-programma leren de jongerenwerkers van Welzijn Castricum jongeren tussen de 18 en 25 jaar hun sociale leefwereld te vergroten en ook hun sociale vaardigheden te verbeteren.

Het bezoek van Kamerlid Songül Mutluer leverde zo een aantal mooie ontmoetingen en gesprekken op, die haar de komende vier jaar inspireren in haar werk in de Tweede Kamer.

Songül Mutluer in gesprek met organisaties in Castricum.
Het huiskamergesprek met medewerkers van de voedselbank, de bibliotheek, Kennemer Wonen, jongerenwerk en de FNV. Ook waren de raadsleden van GroenLinks en de PvdA aanwezig.