De druk op de Castricumse woningmarkt wordt groter en woningzoekenden hebben veel moeite met het vinden van een sociale huurwoning. Dat werd afgelopen week extra duidelijk in de discussie over de positie van asielzoekers met een status. De gemeente is verplicht hen te huisvesten, maar er zijn te weinig geschikte woningen. Dat leidt tot lange wachtlijsten en veel frustratie. GroenLinks wil het tempo van bouwen verhogen en er voor zorgen dat er op korte termijn extra sociale huurwoningen bijkomen.
Het meeste recente plan om extra woningen te realiseren binnen de bebouwde kom is al bijna 10 jaar oud. In 2009 is het masterplan inbreidingen voor de gemeente Castricum vastgesteld. Daarin worden een aantal locaties binnen de bebouwde kom genoemd om woningen te realiseren. Een aantal plannen zijn inmiddels in ontwikkeling, maar het tempo ligt te laag. De huidige plannen voor woningbouw in onze gemeente zijn gericht op huishoudens die veel geld hebben te besteden. De Castricumse woningmarkt bestaat maar voor 15% uit sociale huurwoningen, veel te weinig om Castricumse woningzoekenden aan een woning te helpen. Daarom wil GroenLinks naast de bestaande bouwplannen, extra sociale huurwoningen realiseren. Soms zal dat tot ingrijpende veranderingen van het beleid leiden.
Tijdelijke en permanente woningen
Allereerst wil GroenLinks binnen twee jaar 300 tijdelijke woningen realiseren op braakliggende terreinen. Dit gaat om bedrijfsterreinen die niet meer in gebruik zijn en om bouwlocaties waarvoor nog geen goedgekeurde plannen zijn. Met behulp van deze maatregel kan de woningnood op korte termijn verlicht worden. Om de Castricumse woningzoekende op lange termijn beter te kunnen helpen met het vinden van een geschikte woning moeten er de komende jaren 600 extra sociale huurwoningen gebouwd moeten worden. Deze woningen kunnen voor de helft gerealiseerd worden op de al bekende inbreidingslocaties uit het masterplan inbreidingen. Dat kan door op de beschikbare grond meer sociale huurwoningen te bouwen in plaats van vrije sector woningen. Daarnaast is een mogelijke oplossing om waar mogelijk een extra bouwlaag toe te voegen. Deze extra bouwlaag kan vaak acceptabel voor de omgeving worden ingepast door bijvoorbeeld het gebruik van ronde bouwvormen en ondergronds parkeren.
Winkelcentrum Geesterduin
Een goed voorbeeld is het grote winkelcentrum Geesterduin . Dat heeft slechts 1 bouwlaag en bestaat geheel uit winkels. Met de eigenaren en winkeliers moet de gemeente een plan ontwikkelen, waardoor er op deze plek meer dan 200 sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden.
De andere helft van de 600 extra woningen kan gerealiseerd worden door ‘micro-inbreidingen’. In de hele gemeente zijn er tal van mogelijkheden voor particulieren om extra woningen te realiseren. Dit kan bijvoorbeeld door het omzetten van bedrijfs- en winkellocaties naar woningen en door het uitbreiden van bestaande woningen om het voor bijvoorbeeld jongeren uit Castricum mogelijk te maken om zelfstandig te gaan wonen.
Voorstellen en samenwerking
GroenLinks gaat al bij de begrotingsbehandeling de komende weken voorstellen doen om de bouw van extra sociale huurwoningen op korte termijn mogelijk te maken. Ten eerste wil GroenLinks de bijdrage aan het egalisatiefonds bij het niet bouwen van een sociale huurwoning verhogen naar 100.000 euro. Daarnaast stelt GroenLinks voor om het percentage te bouwen sociale huurwoningen tijdelijk te verhogen naar 50% van alle te bouwen woningen. De komende week gaat GroenLinks in gesprek met de andere partijen in de gemeenteraad. Het plan voor de extra woningen moet een breed draagvlak krijgen. Daarom hecht de partij er veel waarde aan om in overleg te gaan met omwonenden van inbreidingslocaties.