“ Door jarenlange desinvestering in de sociale woningbouw, zitten we nu in een situatie dat we iedere mogelijkheid om meer sociale woningen te realiseren wel moeten aangrijpen. Jaren te laat. ”
Hannie Lutke Schipholt

Voorzitter,

Ik wil graag beginnen met een persoonlijke noot. Het is een gekke gewaarwording dat de school van mijn kinderen afgebroken gaat worden. Ook de mooie muurschildering, ontworpen door kunstenares Ada Stoop. Zij heeft de kinderen van toen begeleid bij de uitvoering, samen met architect Debby Alferink en kunstschilder Meinard Kloppenburg.

Er zweeft een planeet van onze goede vriend Edgar, en andere ruimteobjecten en -wezens van bijvoorbeeld Hanna, Benjamin, Tara en Jesse die ik ook niet ongenoemd kan laten. Ik weet niet of het nog bruikbaar is, maar voor mij en vele anderen heeft het in ieder geval een nostalgische waarde. Kan de portefeuillehouder vragen of dit stuk muur verwerkt kan worden in een van de nieuwe gebouwen, zoals ook gebeurd is met het oude postkantoor?

Veel meer sociale huurwoningen nodig

Dan voorzitter, wil ik het graag hebben over de noodzaak van dit bouwproject. Iedereen, ook de buurtbewoners die bezwaar maken tegen de bouwhoogte en het aantal nieuwe bewoners in de buurt, is het erover eens dat we veel meer sociale huurwoningen nodig hebben. 

De buurtbewoners hebben groot gelijk dat het nu wel erg op hun bordje terecht komt. Nadat er jarenlang op grote bouwlocaties zoals het Dijk en Duinterrein en de Zandzoom bijna alleen maar hele dure huizen zijn neergezet. Zonder oog te hebben voor de woningnood, die er toen ook al was onder mensen die geen half miljoen of méér kunnen betalen. 

Jarenlange desinvestering in sociale woningbouw

De vorige raadsperioden vond het college zelfs dat het percentage sociale huur wel naar beneden kon. GroenLinks is daar altijd kritisch op geweest en heeft geprobeerd daar iets tegen te doen, maar we vonden toen geen weerklank in de raad.

Nu keert de wal het schip. Door jarenlange desinvestering in de sociale woningbouw, zitten we nu in een situatie dat we iedere mogelijkheid om meer sociale woningen te realiseren wel moeten aangrijpen. Jaren te laat. 

Om onze jongeren een huis en een start te kunnen bieden, om ouderen die nu te ruim behuisd zijn te kunnen laten doorstromen, om gescheiden mensen in onze gemeente te kunnen houden, om nieuwe Nederlanders en statushouders een plek te kunnen bieden. Om mensen de ruimte te kunnen geven om hun leven op te bouwen en vorm te geven. 

Er komt meer hoogbouw

Onze gemeente heeft niet veel eigen grond. Bij woningbouwprojecten op particuliere grond ligt er een percentage vast dat aan sociale koop- of huurhuizen moet worden besteed. Maar de grondeigenaren en de projectontwikkelaars blijven, ook in de huidige nijpende situatie, star vasthouden aan winstmaximalisatie op deze gronden. 

Voor de gemeente is een substantieel sociaal woningbouwproject dan ook alleen goed mogelijk op locaties als de Koekoeksbloem. Daarom gaan wij akkoord met de twee woongebouwen van 5 en 6 verdiepingen. Op meer locaties zal in de nabije toekomst hoogbouw plaats gaan vinden. Misschien moeten we zelfs wel nóg hoger gaan bouwen.

Niet bouwen langs de randen

Een andere mogelijkheid die wel genoemd wordt, is bouwen langs de randen van de bebouwde kom, of zelfs op een weiland. 

GroenLinks is hier niet voor: we willen het groene landschap open houden. Als je langs de randen bouwt, creëer je weer nieuwe randen. Dan schuiven we steeds een stukje op, met als uiteindelijke resultaat dat je toch in het groen aan het bouwen bent.

Plekken waar nu alleen kasten van huizen staan

Het algemeen belang moet soms voorgaan op het privébelang. Als linkse partij weten we dat als geen ander. En dat kan schuren en pijn doen.

Jaren geleden had onze fractie ook liever meegedacht over kleinschaliger oplossingen verspreid over de hele gemeente. En ook op plekken waar nu alleen maar kasten van huizen staan. Die keus hebben we nu eenvoudigweg niet meer.

Goed kijken naar verkeersveiligheid

Dus voorzitter, gaan wij akkoord met dit plan. Hierbij is heel goed gekeken naar de plaatsing van de bouwvlakken, achter in het projectgebied. Ook is het aantal parkeerplaatsen zo beperkt mogelijk gehouden. Wellicht kan er nog iets af, als er met CALorie wordt samengewerkt in het deelautoproject. Een aanrader, wij thuis doen daar ook al aan mee. 

Er moet nog goed gekeken worden naar de verkeersveiligheid. Snelheidsbeperkende maatregelen aan allebei de kanten voor de bocht zouden al veel kunnen helpen, denk ik. Maar dit laat ik liever over aan een verkeersdeskundige. 

Nog geen plan voor duurzame energie

De bomen blijven zoveel mogelijk staan en er wordt natuurinclusief gebouwd. Ik las alleen nog niets over duurzame energie voor deze woningen. Kan de portefeuillehouder daar nog iets over zeggen? Worden deze woningen bijvoorbeeld meegenomen in een breder plan voor dit gebied vlak bij Noord-End, of worden deze woningen al meteen klimaatneutraal? Ik zag het niet in de intentieverklaring opgenomen staan. Komt dit wel in de bouwovereenkomst? 

Alle partijen in de gemeenteraad stemden voor het plan. Hoe nu verder?

Op 18 juli stemt de gemeenteraad over het ruimtelijk kader. Daarna gaan KennemerWonen en de gemeente verder met het invullen van hoe het er uit gaat zien. Welke architectonische keuzes worden er gemaakt voor de gebouwen? Hoe wordt de straat veilig ingericht, hoe komt het groenplan er uit te zien? Dit zullen ze samen met de buurtbewoners doen.