De manier waarop parken in Castricum worden beheerd kan veel beter. Dat is de boodschap van een rapport waarin het huidige beleid van de gemeente stevig onder vuur ligt. Te weinig samenhang, te weinig kennis en liefde voor het groen, onduidelijke doelen, inwoners worden te weinig betrokken. Aanstaande donderdag wordt erover gesproken in de raad.
Bijvoorbeeld aan de Schelgeest kun je het zien gebeuren. Het beheer van de parken en plantsoenen bestaat voornamelijk uit grasmaaien, struiken af en toe snoeien en jaarlijks een controlerondje langs de bomen om de dode en gevaarlijke takken weg te halen. Zonde want er is zoveel meer mogelijk.
Er moet voldoende ruimte in parken zijn voor kort gemaaid gras, zodat kinderen er kunnen voetballen of spelen. Daarnaast blijven er gelukkig voldoende plekken en stroken over, die je juist niet al te veel moet maaien. Dat levert hoger gras op, maar ook nieuwe soorten planten, die op hun beurt weer nieuwe soorten dieren aantrekken, zoals vlinders en bijen. En hoe groter de diversiteit van insecten is, hoe meer vogels er komen en hoe meer natuur er is. Ook het snoeien van struiken kan anders en slimmer. Maak dichtere hagen van struiken zodat vogels er in weg kunnen vluchten en maak overgangen in hoogtes. Ook dat trekt verschillende soorten insecten aan. Al met al kun je met kleine maatregelen veel extra natuur krijgen.
GroenLinks pleit er voor om samen met de buurgemeenten een ecoloog in dienst te nemen, die adviezen geeft over het natuurbeheer in de bebouwde kom. Ga met bewoners praten over het beheer van parken en wegbermen. Dit gaat waarschijnlijk geen geld kosten, maar geld besparen ! Om meer natuur in onze dorpen te krijgen, moet je vaak juist minder maaien en snoeien en daarmee drukken we de kosten. Een win-win situatie, daar ziet GroenLinks er graag meer van.