Kees Welboren en zijn vrouw Svenja zijn jonge agrarische ondernemers. Zij ontvingen de GroenLinks-raadsleden gastvrij op hun boerderij, De Westert.
Welboren zit in het bestuur van de vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer ‘Water, Land en Dijken’. Ook Walter Menkveld, directeur, en Josanne Rutte, veldcoördinator van Water, Land en Dijken waren bij het werkbezoek aanwezig. Deze vereniging van ruim 500 boeren in midden Noord-Holland zet zich in voor weidevogels, een aantrekkelijk landschap, schoon water en een gezonde bodem. De mensen van Water, Land en Dijken ondersteunen de aangesloten boeren bij de uitvoering van agrarisch natuurbeheer op hun percelen en binnen hun bedrijfsvoering. En ze ondersteunen, samen met Landschap Noord-Holland, de 450 vrijwilligers die de boeren helpen bij het natuurbeheer. Ze coördineren (vaak innovatieve) projecten op het gebied van natuur- en landschapsbeheer, bodem en water, en boerderijeducatie. Opdrachtgevers en financiers zijn de provincie, waterschappen, gemeenten, zuivelorganisaties, recreatieschappen en de Europese Unie.
Welboren is één van die 500 enthousiaste boeren die waardevolle plattelandsnatuur combineren met agrarisch ondernemerschap. Zo heeft hij een contract afgesloten om op de 3,5 hectare grond in de Limmerpolder ‘mozaïekbeheer’ toe te passen. Hij beheert verschillende stukken land op verschillende manieren, zodat er een gevarieerd weidevogellandschap ontstaat. Ook zorgt hij voor stukken kruidenrijk grasland. Hij benadrukt dat naast het verdienmodel ook arbeidsvreugde een belangrijke rol speelt bij zijn manier van ondernemen.
Menkveld beklemtoont dat het belangrijk is om met boeren gebiedsafspraken te maken waarin doelen worden vastgelegd. Daarbij zijn drie dingen belangrijk: erkenning van de boer als beheerder van het landschap, een verdienmodel en het planologisch mogelijk maken.
In de gemeente Castricum zijn er veel boerenbedrijven waar opvolgers klaar staan om het bedrijf van hun ouders over te nemen. Dat gegeven en de wens om meer extensief te boeren, maakt dat er voldoende ruimte moet zijn om te kunnen ondernemen. Daar kan het Castricumse gemeentebestuur een rol in spelen: als het uitvoeringsprogramma wordt opgesteld voor de binnenkort vast te stellen omgevingsvisie voor de gemeente