Vluchtelingen die ten lange leste een verblijfsvergunning hebben gekregen, en een plek hebben gekregen in onze gemeente om hun leven weer vorm te geven, hebben daar goede begeleiding bij nodig.

Die opvang is nu niet goed genoeg geregeld. De mensen moeten naar Alkmaar of Beverwijk en de hulp is er alleen binnen kantooruren. Het aantal vrijwilligers dat zich met de statushouders bezighoudt is drastisch teruggelopen, omdat zij niet meer werden ondersteund. Ze zijn echter heel belangrijk om de nieuwe inwoners te helpen met hun integratie.

Onze motie  komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al kort na het begin van deze raadsperiode werden we er door diverse mensen uit de Castricumse samenleving op gewezen dat het niet goed gaat met de begeleiding van de statushouders. Daarom willen we graag dat de kans nu gegrepen wordt om de huidige overeenkomsten zo snel mogelijk stop te zetten. Met het oog op de komst van meer statushouders kunnen  we het ons als gemeente niet veroorloven dat de huidige problemen blijven voortduren. Goede integratie in onze samenleving is van groot belang, dat zal iedereen onderschrijven.

De begeleiding van statushouders en ondersteuning van vrijwilligers vereist specialistische kennis. Het college wil onderzoeken of een kerngroep van vrijwilligers coördinerende taken zou kunnen uitvoeren. Daar hebben wij onze twijfels bij, maar zelfs dan blijft professionele inzet nodig. Dit probleem moet zo snel mogelijk opgelost worden.