Ondanks de voorstellen van GroenLinks en De Vrije Lijst aan de gemeente om het beschikbare terrein van “Bosch en Duin” aan te kopen, om zodoende in eigen beheer er woningen te bouwen, is niet overgenomen door de gemeente. De gemeente laat zo een unieke kans voorbijgaan zelf een toekomstvisie voor dit terrein te bepalen, in plaats van dit over te laten aan een projectontwikkelaar.

“Raad legt Dijk en Duin niets in de weg” kopte Dagblad Kennemerland vorige week. De plannen om de zorgverlening op de locatie Duin en Bosch sterk in te krimpen nu langdurige opnames uit de tijd zijn, lijken zonder slag of stoot geaccepteerd te worden. Weliswaar wordt er ook aan andere zorgsoorten gedacht, maar de gemeente ziet geen probleem in het toestaan van woningbouw op het gehele terrein om het geld op te brengen voor renovatie en nieuwbouw.

Woningbouw op een prachtig terrein waar eerst alleen ziekenhuisbouw was toegestaan? Iedere projectontwikkelaar komt daar likkebaardend op af! Weliswaar praat men over “slechts” 180 woningen omdat momenteel de opbrengst niet hoger mag zijn dan de kosten van nieuwbouw, maar iedereen ziet toch dat de hele gezondheidszorg in snel tempo de vrije markt op gaat? Met deze beslisssing geeft de gemeente Castricum een particuliere instelling alle vrijheid om in de toekomst miljoenenwinsten te maken door ruime bouwmogelijkheden te geven aan de meest biedende.

En wat krijgt de gemeente in ruil daarvoor? Niets, of erger, de verplichting om de kosten van de ontsluiting van het terrein zoals wegonderhoud, verlichting, riolering, verkeersmaatregelen en dergelijke op zich te nemen. De wensen van inwoners om vooral oudere medeburgers aangepaste, comfortabele en betaalbare woningen met zorg dichtbij te bieden vonden geen gehoor. Dorpsraad Bakkum die graag mee wilde praten stond buitenspel. Kortom, Dijk en Duin de lusten, de burgerij van Castricum de lasten!

Het kon anders! Wij hebben ervoor gepleit dat de gemeente het gedeelte van het terrein dat niet nodig is voor zorgverlening zou aankopen en een projectbureau zou instellen om democratisch een goede ontwikkeling inclusief sociale woningbouw op te zetten. Dat zou ook passen bij de afspraak in de lange termijnvisie Buitengewoon Castricum om zelf een toekomstvisie voor dit unieke en waardevolle terrein op te stellen. Een afspraak die niet wordt nagekomen.

Dit college wil dienstverlenend en luisterend, ondernemend en sociaal zijn – helaas, het blijkt niet te luisteren, slecht zaken te kunnen doen en geen oog te hebben voor zorgontwikkeling.