Het uitdagingsrecht is een idee dat is overgewaaid uit Engeland, waar het "the Right to Challenge" heet. Het is een pakket maatregelen om mensen meer mogelijkheden te geven om hun leven naar eigen inzicht vorm te geven. Het gaat om het beheer van delen van de openbare ruimte, initiatieven om de zorg beter in te richten, en het organiseren van manieren waarop iedereen deel kan nemen aan de samenleving. Als u denkt dat u dat beter voor elkaar kan krijgen dan de gemeente, dan kunt u de gemeente uitdagen met een plan. De gemeente kan u desgewenst helpen dit plan zo goed mogelijk uitvoerbaar te maken.

GroenLinks heeft al in juni en november 2014 Moties Uitdagingsrecht ingediend die het mogelijk moeten maken dat burgers meer zeggenschap krijgen in hun buurt en over de zorg. De andere partijen in de raad waren het daar mee eens en het toenmalige college zegde toe er werk van te maken. Komende donderdag 30 maart wordt een notitie van het college met een eerste opzet voor het invoeren van het uitdagingsrecht in stemming gebracht in de gemeenteraad.

We gaan er nu van uit dat het uitdagingsrecht nog moet groeien. Het is een hele nieuwe manier van werken, en de burgers en het gemeentelijk apparaat zullen gaandeweg steeds meer van elkaar gaan leren. Het uitdagingsrecht kan op verschillende manieren worden ingezet, en het is natuurlijk aan de burgers om zelf creatief aan de slag te gaan.

Ter inspiratie drie voorbeelden:

- In de reguliere zorg zijn mensen vaak gebonden aan allerlei regels van de zorgaanbieder, terwijl met maatwerk vaak meer mogelijk is. GroenLinks vindt het belangrijk dat cliënten meer kunnen bepalen hoe hun eigen leven er uit ziet, en dat kan als ze de zorg samen organiseren, bijvoorbeeld in een coöperatie.

- De verbondenheid in een wijk of buurt kan sterk worden verbetert als mensen samen besluiten het openbaar groen te gaan beheren, of een bestaand speeltuintje.

- Ook is het mogelijk dat buurtbewoners de koppen bij elkaar steken om een buurthuis op te zetten in een bestaand gebouw, waar iedereen terecht kan voor een praatje, kop koffie, onderlinge hulp, het repareren van spullen en waar je vrijwilligerswerk kunt organiseren.

We zijn bij GroenLinks blij dat deze notitie er nu is, en dat we er in de raad met elkaar en met het college over in gesprek zijn. Het is het begin van een ontwikkeling naar meer samenhang in de samenleving en naar meer mogelijkheden voor eigen regie van mensen die zorg nodig hebben. Wel zal er altijd op de kwaliteit, de continuïteit en het draagvlak in de buurt gelet moeten worden. Ook mag het natuurlijk niet leiden tot uitsluiting van mensen. In de notitie staan dan ook terecht een aantal voorwaarden. We rekenen er op dat de gemeente hierover binnenkort zal publiceren .“

Meer informatie:

http://www.lsabewoners.nl/?s=right+to+challenge&lang=nl

https://www.austerlitzzorgt.nl/

http://sociaalweb.nl/blogs/bewoners-dagen-uit-met-right-to-challenge