Op woensdag 12 juni komt de president-directeur van Schiphol, dhr. Benschop naar de informatieavond van Castricumse raad. Hij zal daar de plannen van Schiphol toelichten en waarschijnlijk zijn argumenten voor verdere groei voorleggen. Nu al is de geluidshinder voor veel mensen in onze gemeente onacceptabel groot. Bovendien is vliegverkeer een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering door de hoge CO2 uitstoot. GroenLinks vindt dat de grens voor de groeimogelijkheid voor het aantal vliegbewegingen op Schiphol bereikt is.

Er is veel aan de hand rond Schiphol. We noemen een paar ontwikkelingen:

Ten eerste is het aantal melders van vlieghinder uit de gemeente Castricum bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) sinds 2017 verdrievoudigd. De meeste meldingen in Noord-Holland komen uit onze gemeente en Heiloo [1].

Ten tweede kon Dhr Alders, voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol in januari geen breed gedragen advies geven over de groei van vliegactiviteiten van Schiphol omdat veel deelnemers tegen deze groei zijn. Het college van Castricum praat ook mee in de omgevingsraad Schiphol.

Als derde recente ontwikkeling heeft De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur een advies aan de minister overhandigd, om luchtvaart gelijk te behandelen als andere bedrijfstakken. De overheid moet strikter zijn met regelgeving met betrekking tot veiligheid, milieu- en omgevingskwaliteit, overlast en CO2-uitstoot en hier strenger op handhaven.

Tot slot heeft heeft Raad van State recent de geldigheid van de Nederlandse regelgeving over stikstof (PAS) tenietgedaan, net als het Europese hof in november 2018. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de groeimogelijkheid van de luchtvaart van de verschillende Nederlandse vliegvelden.

Vliegoverlast kan voor verschillende mensen ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen en daarmee op haar beurt tot aanzienlijke zorgkosten leiden. De toenemende overlast heeft een negatieve impact op de leefbaarheid in de gemeente Castricum. GroenLinks vindt daarom dat het college elke kans moet aangrijpen om de belangen van Castricum te behartigen.

Tussen college en raad is nog geen afstemming geweest over een standpunt van de gemeente over de groei en de overlast van Schiphol. GroenLinks dient daarom een motie in met daarin de oproep aan het college om zich actief op te stellen in het belang van de inwoners van de gemeente Castricum om verdere groei van vliegbewegingen en de daarmee gepaard gaande overlast en van Schiphol tegen te gaan, en in de omgevingsraad deze standpunten uit te dragen.

 

[1] http://www.bezoekbas.nl/ (ook de bron van de grafiek)