GroenLinks zoekt mensen die mee willen doen met een burgerinitiatief. We willen in gesprek met omwonenden van parken over meer natuur in hun omgeving. We denken dat er met kleine maatregelen veel mogelijk is.

Meld je onderaan deze pagina aan om mee te werken aan acties voor meer bijen in Castricum, Limmen en Akersloot.

 

Op verschillende manieren komen bijen in het nieuws. Niet alleen landelijk dankzij het werk van organisaties als Natuurmonumenten, maar ook plaatselijk zijn er diverse oproepen om meer te doen aan de bescherming van deze belangrijke insecten. Tijdens de besprekingen over het raadsprogramma werd op initiatief van GroenLinks een actiepunt opgenomen, waarin het nieuwe college gevraagd wordt om meer ruimte te geven aan bijen en vlinders. Met ruime meerderheid besloten de partijen dit punt op te nemen.De oproep kreeg extra aandacht tijdens de afgelopen informatie-avond over de kadernota. Namens een groep verontruste burgers vroeg inspreekster Marloes Lentink om concrete maatregelen, waardoor er meer voedsel en leefruimte voor bijen gaat komen. Met het idee om van een aantal van de vele grasvelden die Castricum rijk is, bloemenvelden te maken. Dat kan volgens haar relatief eenvoudig worden gerealiseerd door een ander maaibeleid. Het maaisel van het gras zal moeten worden afgevoerd zodat de grond verschraalt en bloemen en kruiden de ruimte krijgen om de groeien.

Minder maaien en verschralen van de grond van bepaalde stroken is al een hele verbetering. Daardoor krijg je meer wilde bloemen en dat is gunstig  voor bijen. Op termijn gaat het ook geld besparen. Minder doen kost nu eenmaal minder. Belangrijk is wel dat de omwonenden aangeven, waar ze wel en waar ze niet de natuur zijn gang willen laten gaan. De buurt weet bijvoorbeeld vaak het beste waar kinderen voetballen en waar je dus kort gras wilt hebben. Maar ook welke stroken je prima kunt reserveren voor meer bloemen en dus meer bijen.

Heb je ook interesse en wil je je ook actief inzetten om meer te doen voor bijen, meldt je dan aan voor de Bijzzzaak groep via het aanmeldformulier hieronder