In het langlopende proces waarin de vier gemeenten hebben onderzocht op welke wijze ze het best kunnen samenwerken, wordt nu gekozen voor een ambtelijke fusie. Daar zijn wij, en de hele raad het op zich mee eens. Maar over de invulling heeft nog geen democratische besluitvorming plaatsgevonden.
De gemeenteraden hebben daarover een globaal inzicht gekregen in het bedrijfsplan dat hiervoor is opgesteld. Daarin komen termen voor als "couleur locale" en "overheidsparticipatie" (dat wordt gepresenteerd als een stap verder dan burgerparticipatie). Deze termen raken nou juist aan de taak van de gemeenteraden, maar worden niet ingevuld in dit plan. Er wordt ons dus gevraagd in te stemmen met een plan dat onszelf als raad raakt, en dus de democratische besluitvorming, terwijl we daar hierna geen invloed meer op krijgen.
Dat vinden wij een vreemde gang van zaken. De uiteindelijke beslissing hierover is komende zomer. Er is dus tijd genoeg om de gemeenteraden een volledig plan aan te bieden om over te stemmen.
Dat sommige partijen geen oog hebben het democratische tekort in de manier waarop dit nu wordt behandeld, vinden we erg vreemd. Ook als je op termijn een bestuurlijke fusie wilt. Als we dit nu niet borgen zou het best wel eens kunnen zijn dat democratische tekortkomingen die we nu nog kunnen constateren, bij een eventuele bestuurlijke fusie op langere termijn niet meer te veranderen zijn.
Overigens is GroenLinks van mening dat er al een flink democratisch tekort is in de Nederlandse gemeenten. Dat vinden gelukkig meer partijen. Juist daarom moet er bij schaalvergrotingen, zoals bij fusies extra goed worden opgelet.
Naschrift
Inmiddels heeft de stuurgroep BUCH een toelichting geschreven waarin duidelijk wordt dat het besluit niet betekent dat de raad geen invloed meer heeft op het uiteindelijke plan, dat in de zomer aan de raad wordt voorgelegd. Er is dus naar ons geluisterd.