Lentekriebels? Doe ook mee met de voorjaarsschoonmaak, want we gaan weer ploggen! De narcissen en blauwe druifjes bloeien, maar verder is het nog niet heel erg groen. Daardoor is het zwerfafval in de bermen nog goed te zien. 

Plog je altijd in je eentje je vast route? Dan is dit je kans om eens andere ploggers uit het dorp te ontmoeten. Het zijn er meer dan je denkt! En het is leuk om ook eens samen te ploggen.

Weet je trouwens dat je bij kunt houden waar je geplogd hebt? Dat kan in de app HelemaalGroen, ontwikkeld door een plogger uit de Achterhoek. In deze gratis app kun je zien waar zwerfvuil is opgeruimd. Dat werkt stimulerend, want zo zie je gelijk dat ook anderen actief zijn. Een aanrader dus!

Jaren geleden stoorde iemand in Zweden zich tijdens het joggen aan het zwerfafval op straat. Deze persoon besloot het hardlooprondje te combineren met afval rapen: het ploggen was geboren. Plocka (Zweeds voor oprapen) + jogging (Engels voor hardlopen) = plogging. Plandelen is al wandelend zwerfafval opruimen. Het is een samentrekking van plastic en wandelen en een knipoog naar de eigenlijke naam: ploggen. En plandelen is wat wij doen.

Kom zaterdag, neem iemand anders én je ploggingstok mee. Geen stok? Geen probleem! Want Plogging Castricum zorgt ook voor ploggingstokken, vuilniszakken en handschoenen. Dit keer verzamelen we bij De Hoep.

We ploggen elke 2 maanden. Het is een initiatief van GroenLinks, maar iedereen is welkom. Weet je een leuk traject of een plek waar het extra hard nodig is? Laat het ons weten!