GroenLinks is niet blij met het formatieproces zoals het gelopen is. Daarover hebben we in de lokale bladen genoeg gezegd. We willen alleen nog kwijt dat de geheimzinnigheid en het gebrek aan transparantie naar de burgers het proces geen goed gedaan heeft. Zie ook het feit dat er een burgerinitiatief nodig was om openheid te krijgen, en we pas op donderdag 5 juli een open debat mogen voeren, toen de wethouders al klaar stonden om geinstalleerd te worden, en dus als mosterd na de maaltijd . Dit is geen versterking van de lokale democratiemaar een verzwakking. We zijn het oneens met de keuze om een minderheidscollege te vormen om de volgende redenen:

  • Het is ondemocratisch omdat de kiezers nu niet goed vertegenwoordigd worden in het bestuur; Een minderheidscollege vormen doe je alleen als het niet anders kan. Nu waren er genoeg alternatieven, waaronder een verkenning van samenwerking met GroenLinks. We zijn op geen enkel moment zelfs maar uitgenodigd voor een gesprek.
  • Het college heeft autonome eigen bevoegdheden; die worden nu uitgevoerd door een college dat geen democratische meerderheid heeft,
  • Het raadsprogramma is zeer algemeen opgesteld. Hoe het wordt uitgevoerd is nogal belangrijk en politiek gekleurd. Bovendien maakt het ook nogal uit waar je prioriteit aangeeft. Dit wordt nu allemaal door een minderheid bepaalt.
  • Een burgemeester is niet democratisch gekozen. Hoe aardig we hem ook vinden, we vinden niet dat hij politieke geladen functies mag vervullen, zeker niet als er democratisch gekozen alternatieven zijn, al was het alleen al omdat hij zo politiek kwetsbaar gemaakt wordt,
  • Ook kan hij onder meer niet meer boven alle partijen staan, wat in zijn functie als raadsvoorzitter een vereiste is,
  • Er zijn de komende jaren pittige dossiers en ook het ambitieuze raadsprogramma gaat met drie wethouders niet lukken,

 

Ook hebben we twee bezwaren bij de portefeuille-verdeling:

  • financiën in technische zin bij de burgemeester… Waar zit de politieke verantwoordelijkheid dan? De burgemeester maakt zich hiermee extra kwetsbaar bovenop de andere kwetsbaarheden die ik al heb genoemd in het debat.
  • volkomen onlogisch dat de WMO, Jeugdzorg en onderwijs niet bij de wethouder sociaal zitten. WMO en Jeugdzorg zijn nota bene twee van de drie belangrijkste sociale dossiers.

Tot slot is het duidelijk dat de heren het weer eens zonder vrouwen in het college denken af te kunnen. Wanneer is het daarmee nou eens afgelopen?

 

Deze tekst is een aangepaste vorm van de bijdrage van GroenLinks zoals uitgesproken door fractievoorzitter Hannie Lutke Schipholt op 5 juli 2018.